БОРИСЛАВ ЧИЧОВАЧКИ И АЛЕКСАНДАР СТЕФАНОВИЋ – КОНЦЕРТ КАМЕРНЕ МУЗИКЕ

07/04/2015

 

Несвакидашњи спој традиционалног и модерног

IMG_7509

 

Борислав Чичовачки и Александар Стефановић приредили су прави музички спектакл пред пуном Трибином младих у Културном центру Новог сада. Њима су, као гости, подршку пружили Анета Илић (сопран), Мирјана Нешковић (виолина), Мирослав Карловић (удараљке) и Бобан Стошић (контрабас).

Концерт камерне музике, који је приредила музичка редакција Културног центра Новог Сада, било је право освежење, што се могло и видети пo рекацијама многобројне публике. Несвакидашњи звуци обое и енглеског рога, у комбинацији са хармоником, оставили су снажан утисак на посетиоце, који су ужвали у одличној атмосфери.

Према речима Борислава Чичовачког овај концерт је специфичан јер је програм састављен од народних и популарних композиција, а управо тај необичан спој је инспирисао композиторе.

– Сва дела која смо изводили, а која су по много чему специфична, имају једну основу. Инспирација је била или народна музика разних традиција или популарна музика. Музичка основа овог концерта су обоа/ енглески рог и хармоника, и ова два инструмента су база целог концерта – рекао је Чиовачки додавши да му је веома драго што су посетиоци са концерта отишли задовољни.

Спојивши обоу и хармонику у музику народних и популарних композиција истакнути музичари изводили су дела великих композитора као што су Исидора Жебељан, Бела Барток, Чимел Мејеринг и Борис Папандопул.

Борислав Чичовачки је рођен у Сомбору, 1966. године. Дипломирао и магистрирао обоу на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Љубише Петрушевског. Последипломске студије обое завршио је и на Свелинк Конзерваторијуму у Амстердаму, код проф. Хана де Вриса. На Природно-математичком факултету у Новом Саду дипломирао је биологију. На Академији уметности у Новом Саду радио је као асистент за предмет обоа. Наступао је као солиста са Београдском филхармонијом, Загребачком филхармонијом, Војвођанском омладинском филхармонијом, са Гудачима Св. Ђорђа, Београдским гудачким оркестром “Душан Сковран”, камерним оркестром Камерата Академика из Новог Сада и другим ансамблима, као и са диригентима Младеном Јагуштом, Игором Гјадровим, Давидом Порселајном , Конрадом фан Алфеном, Даринком Матић Маровић, изводећи концертантна дела почев од Албинонија и Баха, преко Хајдна и Моцарта, до Ибера, Хонегера и Месијана. Као солиста и камерни музичар редовно концертира широм Европе и у Израелу.

Александар Стефановић је рођен у Лесковцу, 1988. године. Основне студије хармонике похађао је у Шпанији, у класи Ињакија Албердија, као и на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. На истом факултету у Крагујевцу  завршио је и мастер студије хармонике. Студент је докторских студија камерне музике на Факултету музичке уметности у Београду. До сада је, као солиста, осам пута освојио високе награде на међународним такмичењима акордеониста у Шпанији, Португалу, Норвешкој (друго место на 59. Светском купу), Босни и Херцеговини и Србији.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања