Бојан Васић добитник Награде „Мирослав Антић“

09/03/2020

У понедељак 9. марта у Скупштини Града Новог Сада приређена је конференција за новинаре поводом 13. манифестације „Антићеви дани“ која ће бити одржана од 11. до 13. марта 2020. Године, под слоганом „Стварност је стварнија ако јој додаш нестварног“.

     На конференцији су говорили: председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић, помоћник директора Културног центра Новог Сада Сунчица Марковић, председник стручног жирија за доделу награде „Мирослав Антић“ Мирослав Радоњић и Зоран Вучевић, члан Одбора манифестације „Антићеви дани“.

      Лауреат „Антићевих дана“ за прошлу годину је песник Бојан Васић за збирку песама „Топло биље“ у издању Културног центра Новог Сада. Одлуку је једногласно донео жири у саставу: Мирослав Радоњић, Мина Ђурић и Дејан Алексић.

– Васић је један од представника млађег песничког нараштаја, а овом збирком шири препознатљив поетски простор и на суптилан начин остварује дослух са поезијом Мирослава Антића – образложио је Радоњић одлуку жирија.

У наставку конференције за медије, председник Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић нагласио је да је циљ ове традиционалне манифестације да се подсетимо и упознамо са стваралаштвом уметника Мирослава Мике Антића.

– Неправедно је што Антића многи доживљавају као дечјег песника, а он је сигурно био много више од тога. Ова манифестација допринела је да се велики број људи упозна са стваралаштвом Мике Антића и да им буде јасно да је реч о свестраном уметнику – казао је Јелушић и додао да се Новосађани поносе и чињеницом да готово не постоји град или општина у Србији у којој школа или предшколска установа не носе Антићево име.

Пошто је подсетио да ће наредне године Нови Сад понети титулу Европске престонице културе, те да је том признању допринео својим стваралаштвом и Антић, Јелушић се захвалио свим члановима организационог одбора манифестације и КЦНС за све оно што су урадили у претходном периоду.

Помоћник директора КЦНС, Сунчица Марковић, рекла је да су  стихови из Микине „Бесмртне песме“ инспирисали организаторе у креирању овогодишњег богатог програма.

Манифестација почиње у среду, 11. марта у 11 сати, када ће делегација Града Новог Сада положити венце на Антићев гроб, а потом и поред његовог споменика у Дунавском парку где ће учествовати и деца из Одреда извиђача и приватне основне школе. Обе установе носе име Мике Антића. Уз њих ће бити присутан и најбољи ученик Јовине гимназије.

Истог дана у подне, у Градској кући, манифестацију ће отворити градоначелник Милош Вучевић, а поздравну реч упутиће директор КЦНС, Бојан Панаотовић. Потом ће бити уручена награда овогодишњем лауреату. У вечерњим сатима у клубу „Трибина младих“ КЦНС биће приређено вече посвећено прошлогодишњем лауреату Дејану Алексићу.

У наставку манифестације у четвртак, 12. марта у 14 сати у КС „Еђшег“ биће отворена изложба „Антићеви дани“. Реч је о дечјим радовима приспелим на овогодишњи конкурс. Изложба је окупила све школе из Војводине које носе Антићево име. Потом ће се у 14:30 часова на истом месту деца дружити са песником Дејаном Алексићем.

Истог дана у Ликовном салону КЦНС, у 19 сати, биће отворена ауторска изложба Јелене Ђурић „У дијалогу са Миком“. Трећег дана, у петак 13. марта у клубу „Трибина младих“ КЦНС, у 11 сати, биће приређена Мала музичка радионица „Микини композитори“, а у 19 сати у Малом ликовном салону следи изложба „Бескрајне песме“. Манифестација ће у 20 сати бити затворена у ИК „Прометеј“  књижевним програмом посвећеним Антићу.

На крају данашње конференције за новинаре, Зоран Вучевић који је у време покретања манифестације био председеник Скупштине Новог Сада, подсетио је да је духовни отац  „Антићевих дана“ био др Драшко Ређеп који је дао и идејну подлогу о начину организације ове манифестације.

  -Никако не бисмо смели да заборавимо на допринос Ређепа који је био свестрани културни прегалац, књижевни и ликовни критичар – нагласио је Вучевић.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања