Биоскоп Културног центра Новог Сада уврштен међу европске

09/10/2014

Биоскоп Културног центра Новог Сада је ове године званично ушао у мрежу EUROPA CINEMAS, уз подршку фонда EURIMAGES Савета Европе, а др Андреј Фајгељ, директор КЦНС и Ђорђе Каћански, уредник филмског програма ове институције данас су на згради у Католичкој порти свечано открили таблу Europa Cinemas.

– Откривањем ове табле Нови Сад још једном потврђује да је део европске породице, истакао је др Андреј Фајгељ непосредно пре откривања табле, а на конференцији за новинаре уприличене овим поводом је истакао да се “овим отварају нове прилике за међународну сарадњу, конкурсе, размене и усавршавање са циљем развоја и промоције европске културе и вредности”. “Наш биоскоп је девети у земљи који је ушао у европску мрежу што је за нас изузетно значајно и у светлу кандидатуре Новог Сада за добијање престижне титуле Европске престонице културе 2021. године.

Мрежа Europa Cinemas основана је 1992. године и прва је биоскопска мрежа фокусирана на европску кинематографију. Циљ овог пројекта је оперативна и финансијска подршка биоскопима који у свој репертоар укључују више од 50 одсто европских филмова. Основни критеријуми су били да биоскоп, поред добре техничке опремљености, има квалитетан програм, али и да се на репертоару налазе европски филмови.
– Наш сан о овоме почео је далеке 2003. године када смо требали да будемо огледна сала првог европског ланца дигитализованих биоскопа. Тада смо, од две стотине биоскопа у номинацији, ми били први и то управо због нашег репертоара који је деценијама уназад промовисао европски филм на најбољи могући начин.Необјашњиво је остало како пројекат није реализован и поред све подршке тадашњих градских власти.  Међутим, управо наша припрема за ту номинацију нам је до краја испрофилисала програм што је довело до овога данас, да својим квалитетом уђемо у мрежу Europa Cinemas. Наш програм је у Европи оцењен као један од најзначајнијих програма који би могао бити узор и осталим чланицама Europa Cinemas. Ово је за нас велико признање, али не само нас који сада откривамо таблу, већ и признање стотинама људи који су током деценија радили и сарађивали са Филмском редакцијом Културног центра Новог Сада и некадашње Трибине младих чији јубилеј 60 година постојања управо ове године обележавамо. Ти људи који су се увек залагали за праћење нових трендова у европском филму, који су истрајавали на путу да Нови Сад увек буде перјаница слободне филмске мисли, заслужили су, заједно са нама, ово високо признање, рекао је Ђорђе Каћански и додао да ће у децембру поново бити организован филмски фестивал европског и независног филма – ЕУРО-ИН. Каћански је најавио да ће као и на прошлогодишњем фестивалу, бити приказано више од 250 остварења европске кинематографије, као и да ће на фестивалу присуствовати званичници из европских филмских асоцијација.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=ZNXo_qkaJwM[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=M4Tqw6KcQ_E[/youtube]

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања