„Белези времена” Дарко Танасковић

10/10/2014

 

Клуб Трибина младих новосадског Културног центра био је исувише мали за оне који су желели да присуствују промоцији књиге „Белези времена”, професора др Дарка Танасковића. О књизи, у издању „Православне речи”, у којој су саткани текстови Танасковића, говорили су и Епископ бачки Господин др Иринеј, председник Матице српске професор др Драган Станић и директор издавачке куће „Православна реч” Зоран Гутовић.
На самом почетку, директор Културног центра Новог Сада, доктор Андреј Фајгељ, захвалио се присутнима, посебно аутору и гостима који су говорили о делу. У књизи „Белези времена” скупљено је више од 30 текстова, есеја, огледа и студија, које је Танасковић објављивао у недељнику „Печат”. Епископ бачки др Иринеј рекао је да та књига представља, на први поглед, једну необичну збирку текстова где се аутор хвата у коштац са темама наше савремености, али никада површно и под утиском тренутних осећања. „Текстови који се налазе у књизи рађени су под ауторовом призмом, унутар веома широког историјског контекста. Наравно, сви радови су у вези и у односу са светским, историјским, духовним и политичким збивањима. То је огромна вредност и предност ове књиге у односу на оне које се баве сличном тематиком”, рекао је Епископ бачки Господин др Иринеј.

 

У импресивно широком тематском распону текстова, од којих су неки есеји, продубљене студије, надахнуте полемичке расправе, Танасковић плени својом ерудицијом познавањем различитих култура и прецизним анализама домаћих и међународних политичких процеса. У свом раду, како је објаснио, залагање је у поштовању мере, тачније, утврђивање мере у одређеним стварима. „Сматрам да је губљење мере нешто што понајвише оптерећује нашу савремену цивилизацију. Не толико да ли је нешто тачно или не, добро или не, већ је проблем губљење осећања мере у стварима. Та античка, идеална пропорција мере, златни просек, то је оно што се изгубило и што морамо да вратимо у нашу свакодневницу“, рекао је др Танасковић, захваливши се Културном центру Новог Сада и говорницима који су надахнуто говорили о његовој књизи.

 

 

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Rw1cZ-SZDVc[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=9RKDtCy85wM[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3rw9Jehq9b0[/youtube]

 

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cBCJAgNazu4[/youtube]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања