АРХИТЕКТУРА СИНАГОГА У СРЕДЊО-ИСТОЧНОЈ ЕВРОПИ 1782-1944

22/12/2014

О еманципацији Јевреја кроз историју Синагога

 

  Изложба „Синагогална архитектура у средње-источној Европи“, сачињена на основу капиталног дела Рудолфа Клајна, професора Грађевинског факултета у Суботици, отворена је на Трибини младих у Културном центру Новог Сада. Осим аутора, посетиоцима су се обратили и мађарски конзул, др Јанош Бабић, и директор Културног центра др Андреј Фајгељ.

  Тема изложбе је више од њеног наслова, она приказује храмове у које спада и новосадска синагога, али и оне скромније који се налазе на читавом простору овог дела старог континента. Посетиоци, кроз изложбу, имају прилику да проуче ахиртектонска сведочанства процеса јеврејске еманципације у земљама Источно-средње Европе. Кроз сликовне приказе постојећих синагога, аутор је представио двовековни пут Јевреја ка ослобођењу. Мађарски конзул др Јанош Бабић, рекао је да ова поставка много значи јеврејском народу, али и да има симболичан значај у Мађарској.

– Ова година има изузетни значај у Мађарској јер се у њој обележава сећање на 1944. годину када је почела депортација Јевреја из Мађарске, што је довело до стравичне трагедије, холокауста. У дијалогу јеврејске заједнице у Мађарској и Владе, ова година је постала година жалости и сећања. У том светлу организоване су изложбе и конференције, а тако се родила и идеја за ову изложбу – рекао је др Јанош Бабић, додавши да је Мађарска влада одвојила значајан новац за реконструкцију четири синагоге у Суботици и Мађарској.

  Сликом и текстом описаних синагога, изложба не приказује само етапе јеврејске еманципације већ указује и на разноликости у толеранцији и поштовању према Јеврејима код народа источног дела Средње Европе. Директор Културног центра Новог Сада др Андреј Фајгељ нагласио је да је ова институција изузетно посвећена култури сећања.

  – Трибина младих ове године слави 60 година постојања, док ће Културни центар следеће године прославити 30 година од како постоји. Како залазимо даље у историју постоје и лоши тренуци којих се такође треба сећати, како нам се они не би поновили – рекао је Фајгељ, додавши да Културни центар сваке године обележава годишњицу „Новосадске рације“ и на тај начин се сећа свих жртава Холокауста.

  Аутор изложбе, Рудолф Клајн, је фотографијама представио историју синагога источне Средње Европе уз детаљно објашњење њихове архитектуре. Након отварања изложбе он је посетиоцима припремио предавање о историји синагога у овом делу континента и упознао их са развитком ових храмова.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања