Антологија пољске књижевности

30/06/2015

У некадашњој стрељани Еђшег одржана је успешна промоција антологија Бисерке Рајчић, под називом Пољска књижевна авангарда 1917 – 1939 и Пољска књижевна авангарда 2. На представљању овог јединственог културног блага своје виђење је изнео и уважени књижевни и ликовни критичар Драшко Ређеп, док се присутним гостима кроз одломке антологије и говор господина Ређепа обратио и драмски уметник Бошко Петров.

За госпођу Бисерку се са пуним правом каже да у Нови Сад не долази, него да се у Нови Сад враћа. Са Пољском књижевном авангардом је само још једном потврдила да ствара искључиво аутентична и оригинална дела. Евидентно је да се последњих година велики број најзначајнијих есеја пише управо на овом језику, а jедан од водећих разлога почива у томе што је Пољску могуће увек изнова откривати – изјавио је Драшко Ређеп.

Прва антологија садржи програме, прогласе, протесте, полемике појединих праваца и група (експресионизам, формизам, сферизам, футуризам, Краковска авангарда, Жагари, четворопрег, артес, јидиш авангарда) и богато је илустрована, док друга представља авангардну поезију, прозу и драму припадника поменутих пољских група и праваца. Уз исцрпне коментаре, биограме и сажете историје пољске авангардне књижевности обе антологије по свом обиму и богатом садржају су јединствене у литературе. Јаснији и потпунији увид о значају ових дела, пружио нам је маестралним читањем пробраних делова драмски уметник Бошко Петров.

Морам приметити да је ово можда и најлепши простор у коме сам одржавала промоције својих књига. Драго ми је што је Драшко занимљиво и презентативно изнео виђење мог новог остварења. Напоменула бих такође да је реткост, али и част када сретнете људе који са толико посвећености говоре о нечему. Када се говори о Пољској морамо бити свесни тога да је често била расцепљена и разједињена, али да се увек изнова ослобађала. Зато је пољски дух нераскидиво повезан са пољском књижевношћу и уопште са прогласима и манифестима тог времена – речи су Бисерке Рајчић.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања