АНДРИЈА ТЕРЗИЋ „ПРЕКО ПУТА-ИСТИНА“-ПРОМОЦИЈА РОМАНА

18/02/2015

 

Љубав и истина пружају потпуну слободу

 

 IMG_0477

  Промоција романа Андрије Терзићa „Преко пута-истина“ одржана је у пуној Трибини младих Културног центра Новог Сада, a посетиоцима, од којих су већина били млади, осим аутора обратио се и Драгољуб Селаковић. Како је објаснио Терзић, књига је написана сасвим случајно, потпуно непланирано и, како је рекао, када буде написао било који други роман, увек ће се враћати овом, јер је створен са великом дозом истине.

   -Почетак писања књиге био је тежак. Осетио сам порив да пишем и овом књигом, која осим што је моја аутобиографија, желим да прикажем младим људима како слобода не представља могућност да раде све што пожеле, већ да је слобода онај тренутак када су спремни да се суоче са истином. Само истина и љубав могу пружити потпуну слободу, зато се књига и зове „Преко пута-истина“, што значи да је оно што видите у огледалу истина, јер се она увек налази преко пута нас – рекао је Терзић.

  Млади Ужичанин је првенцем успео  да за кратко време засени и много продаваније и популарније писце чија дела су на водећим листама актуелних књижевних издања. На прошлогодишњем Београдском сајму књига проглашен је најуспешнијим аутором другог дана Сајма.

  Роман младог књижевника представља текстуалну авантуру и животну причу једног младића. Аутор, чији роман садржи осам слика које на први поглед делују одвојене а које ипак чине недељиву целину, враћа се у прошлост, искушава садашњост и сањари о будућности, спајајући све те слике вештим шавовима тканим од реалности и имагинације. Драгољуб Селаковић испричао је како је сазнао за Терзића, рекавши да је био веома изненађен када је у књижевним круговима и у публици ослушкивао како се говори о овом роману. Прочитао га је и, како каже, одушевио се тематиком, речима, али и књижевним језиком који је у роману заступљен.

   – Слагао бих вас када бих вам рекао да не бих више волео да се овај млади човек бави поезијом. Врло је мало правих и квалитетних песника данас заступљено код нас и мислим да би Андрија био један од оних који би ушли у ужи круг одабраних. Међутим, у роману итекако имамо поетичне секвенце које су веома квалитетне. Оно што одликује дело јесте срчаност и ауторова искреност која се рефлектује на написане странице – рекао је Селаковић.

  Да је ова текстуална авантура састављена од осам прича заинтригирла публику говори и чињеница да се роман распродао у великом тиражу и да се чека  друго издање.

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања