Амерички кутак прославио свој десети рођендан

08/11/2014

Десет година АК повезује културе и људе

Амерички кутак у Новом Саду прославио је синоћ свој десети рођендан. Тим Америчког кутка, који чине Милица Рашковић Николетић, Марко Бумбић и Светлана Ковачевић, направио је веселу рођенданску журку за све пријатеље Америчког кутка из Амбасаде Сједињених Америчких Држава, из Културног центра, као и за све волонтере који годинама поможу у раду овог културног кутка. Дивној атмосфери допринеле су и девојке из састава „Форелскет“ које су отпевале неколико познатих америчких нумера.

Овом приликом добродошлицу на рођендан свим присутним пожелела је Милица Рашковић Николетић, која је, радећи у Америчком кутку, провела осам година и гледала како се ово место развија и постаје све боље захваљујући, како добром тиму, тако и вредним сарадницима.
– Године 2006. када сам почела да радим, ово место је била мирна библиотека са свега неколико програма конверзације, често празном интернет учионицом, али и много простора за креативно осмишљавање програма. Желела сам да допринесем да ово место посане топао приступачан простор за све који желе да се информишу, едукују , унапреде своје вештине и буду у контакту са светом. Али оно што највише чини дух овог места јесу људи, вредности, вештине и знања која уносе у ово место и свесрдно га деле са људима којима је потребно – рекла је Милица Рашковић Николетић, додавши да је протекли период донео много лепих и лоших тренутака, смеха и и тешких одлука али да ни један посао приближавања културе широј популацији није лак, а посебно када је у питању повезивање култура које су у својој спољнополитичкој сарадњи имале бурну историју. Данас кутак броји преко 4500 чланова, преко 3500 књига, часописа и мултимедијалног материјала, 20 справа савремене технологије које укључују компјутер, ипедове, таблете..
Такође, све присутне поздравили су директор Културног центра др Андреј Фајгељ и Рајан Роландс из Канцеларије за односе са јавношћу Амбасаде САД.
– Свако може да дође у Амерички кутак и да види резултате рада овог места. Овде ћете наћи изврсне активности, одличну енергију, и што је најважније, још боље људе, који су заиста прави покретачи онога што грађане Новог Сада привлачи у Амерички кутак – рекао је др Фајгељ, пожелевши да се оваква сарадња, која је прави пример промоције америчке културе на корист грађанима других земаља, прошири и на друга поља, на обострану корист и Америке и Србије.
Рајан Роландс из Амбасаде САД захвалио се тиму Америчког кутка на преданом раду и, како каже, спектакуларној креативности којом доприносе развоју овог места.
– Вечерас видим много људи који воле ово место, овде долазе да волонтирају, да се друже, да уче, и све је то резултат рада тима Америчког кутка. Јасна Кунић, координаторка за Америчке кутке, и ја, као и други из Амбасаде Америке, увек ћемо настојати да подржимо овакав рад, и у будућности ствараћемо нове програме јер ви имате стварно сјајне идеје и част нам је да сарађујемо са вама – истакао је Роландс, похваливши и волонтере и поделивши им захвалнице јер њихов ангажман доприноси целокупном успеху овог културног кутка.

Амерички кутак у Новом Саду почео је са радом 6. октобра 2004. године као заједнички пројекат Америчке амбасаде у Београду и Културног центра Новог Сада и служи као извор информација сличан градској библиотеци. Коришћењем колекције књига, часописа, аудио ЦД-а и ДВД-а, Интернета и још важније програма који се организују, заинтересовани могу да добију детаљније и поуздане информације о Сједињеним Америчким Државама. Колекција Америчког кутка је мултимедијална и доступна свим члановима, укључујући и електронске читаче књига, таблете и иПадове, који омогућавају приступ богатим електронским колекцијама. Простор Кутка организован је тако да се у њему могу одвијати различити програми попут радионица, предавања, презентација, филмова, састанака и изложби. Колекција Америчког кутка састоји се од књига које су углавном на енглеском језику а које укључују романе, поезију, есеје, стручну литературу као и књиге потребне за упис на Америчке колеџе. Приступ колекцији Америчког кутка је бесплатан и на располагању свима који су заинтересовани.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања