ALEKSANDRA GRBOVIĆ „U TIŠINI ZABORAVA“ – IZLOŽBA GRAFIKA

11/02/2015

Duboke emocije kao podsetnik na tragična vremena

 

 

  Izložba grafika „U tišini zaborava“ Aleksandre Grbović, otvorena je na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada, a osim autorke publici se obratio i umetnik Ljubomir Šćepanović, koji je posetiocima objasnio čime je autorka bila inspirisana. Mlada umetnica Aleksandra Grbović, ovim crtežima nastavila je projekat koji je inspirisan prošlogodišnjim radom na temu Novosadske racije. Nakon grupne izložbe koju je tada imala, doživela je ekspresiju emocija i želju da izrazi najdublja osećanja, uverenja i stavove u vezi sa nemilim događajima koji ne zaslužuju da budu zaboravljeni.

– Tokom stvaranja rada za tu izložbu, suočila sam se sa brojnim pitanjima i odgovorima , te sam objašnjavajući tragične događaje i stradanje jednog naroda kroz likovnost rada, odgovorila i na niz pitanja tehničke izvedbe dela. Zbog dubine, pomenute priče, i emocije koje ona sa sobom nosi, u meni su se neko vreme „rađala“ nova pitanja i izazovi, koja su me sve više intrigirala i nagonila da razmišljanja usemerim u drugom pravcu. Zato sam odlučila da novi projekat posvetim upravo tragičnim događajima koji su se dogodili na ovim prostorima, i da na taj način prvo osvestim samu sebe, a onda i publiku – rekla je Grbović, i dodala da smatra da umetnik u današnjem vremenu ima obavezu da edukuje svoje okruženje, kako vizuelnim pristupom, tako i činjenicama, istorijskim prevashodno, i da na taj način pomogne preobražaju društva, kao i da podigne saznanje i svest o tome što se godinama unazad dešavalo.

  Posetioci su imali priliku da vide grafike na kojima su se oslikavala osećanja u vezi nemilih događaja koji su zadesili Srbiju i nevine civile. Koristeći datume, godine i mesece autorka je opisala događaje kao što su Drugi svetski rat, Novosadska racija i Nato bombardovanje, povezjući ih sa glavnim detaljem – metkom.

  Ljubomir Šćepanović rekao je da je potpuno iznenađen ovim radovima i da su oni skroz drugačiji od dela koja je do sada radila

– Aleksandra je uvek tačna kada je reč o izrazu. Nisam video radove pre otvaranja, i potpuno sam iznenađen jer se razlikuju od svega što je ranije stvarala. Drago mi je što je prošlogodišnja grupna izložba u kojoj je učestvovala bila inspiracija za ovu-dodao je Šćepanović.

  Aleksandra Grbović rođena je 2. novembra 1987. godine u Beogradu gde i danas živi. Osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu upisala je 2006.godine gde je kasnije upisala i master studije na departmanu likovnih umetnosti u klasi Zorana Todovića. Dosadašnje grafike izlagala je na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji, kao i na više samostalnih u Novom Sadu, Beogradu i Kraljevu. Tokom prethodne dve godine umetnica se predstavljala publici master radovima koji su nastali tokom završne godine master studija. Od januara 2013.godine član je Saveza Udruženja likovnih umetnika Vojvodine.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja