АЛЕКСАНДРА ГРБОВИЋ „У ТИШИНИ ЗАБОРАВА“ – ИЗЛОЖБА ГРАФИКА

11/02/2015

Дубоке емоције као подсетник на трагична времена

 

 

  Изложба графика „У тишини заборава“ Александре Грбовић, отворена је на Трибини младих Културног центра Новог Сада, a oсим ауторке публици се обратио и уметник Љубомир Шћепановић, који је посетиоцима објаснио чиме је ауторка била инспирисана. Млада уметница Александра Грбовић, овим цртежима наставила је пројекат који је инспирисан прошлогодишњим радом на тему Новосадске рације. Након групне изложбе коју је тада имала, доживела је експресију емоција и жељу да изрази најдубља осећања, уверења и ставове у вези са немилим догађајима који не заслужују да буду заборављени.

– Током стварања рада за ту изложбу, суочила сам се са бројним питањима и одговорима , те сам објашњавајући трагичне догађаје и страдање једног народа кроз ликовност рада, одговорила и на низ питања техничке изведбе дела. Због дубине, поменуте приче, и емоције које она са собом носи, у мени су се неко време „рађала“ нова питања и изазови, која су ме све више интригирала и нагонила да размишљања усемерим у другом правцу. Зато сам одлучила да нови пројекат посветим управо трагичним догађајима који су се догодили на овим просторима, и да на тај начин прво освестим саму себе, а онда и публику – рекла је Грбовић, и додала да сматра да уметник у данашњем времену има обавезу да едукује своје окружење, како визуелним приступом, тако и чињеницама, историјским превасходно, и да на тај начин помогне преображају друштва, као и да подигне сазнање и свест о томе што се годинама уназад дешавало.

  Посетиоци су имали прилику да виде графике на којима су се осликавала осећања у вези немилих догађаја који су задесили Србију и невине цивиле. Користећи датуме, године и месеце ауторка је описала догађаје као што су Други светски рат, Новосадска рација и Нато бомбардовање, повезјући их са главним детаљем – метком.

  Љубомир Шћепановић рекао је да је потпуно изненађен овим радовима и да су они скроз другачији од дела која је до сада радила

– Александра је увек тачна када је реч о изразу. Нисам видео радове пре отварања, и потпуно сам изненађен јер се разликују од свега што је раније стварала. Драго ми је што је прошлогодишња групна изложба у којој је учествовала била инспирација за ову-додао је Шћепановић.

  Александра Грбовић рођена је 2. новембра 1987. године у Београду где и данас живи. Основне студије на Академији уметности у Новом Саду уписала је 2006.године где је касније уписала и мастер студије на департману ликовних уметности у класи Зорана Тодовића. Досадашње графике излагала је на бројним колективним изложбама у земљи, као и на више самосталних у Новом Саду, Београду и Краљеву. Током претходне две године уметница се представљала публици мастер радовима који су настали током завршне године мастер студија. Од јануара 2013.године члан је Савеза Удружења ликовних уметника Војводине.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања