Александар Гаталица: ВЕЛИКИ РАТ

11/01/2013

Промоција књиге
Александар Гаталица: ВЕЛИКИ РАТ
(роман, Моно и Мањана, Београд, 2012) * Кандидат за НИН-ову награду

Учествују: Александар Јерков, Александар Гаталица

Културни центар Новог Сада, Католичка порта 5, II спрат
Петак, 11. јануар 2013. сала „Трибина младих“, 19 сати

 

О аутору

АЛЕКСАНДАР ГАТАЛИЦА рођен је 1964. године у Београду где је дипломирао Општу књижевност и теорију књижевности, са старогрчким језиком. Објавио је романе Линије живота (награда „Милош Црњански“ и „Giorgio la Pira“ у Италији), Наличја, Крај, Еурипидова смрт и Невидљиви (награда „Стеван Сремац“) као и циклусе прича Мимикрије, Век (награде „Иво Андрић“ и „Umberto Saba“ у Италији), Београд за странце, Дијалог са опсенама и Дневник поражених неимара. Проза Александра Гаталице објављивана је у свим књижевним часописима у некадашњој Југославији и Србији. Књиге и приповетке су му преведене на све важније европске језике.
Иако су све три књиге потпуно самосталне, нови роман Велики рат, заједно са књигама Невидљиви и Век (треће издање, Моно и Мањана, 2012), представља завршни део својеврсне трилогије о XX веку Александра Гаталице.

O књизи

Велики рат је епски велик, а савремен роман о највећем историјском преокрету на почетку двадесетог века. Није то само портрет изванредно много људских судбина, већ убедљива слика слома велике наде у срећну будућност човечанства. Усред тог потресног догађаја нижу се неодољиве епизоде о нечему што је и стварно и невероватно, и измишљено и проживљено, тријумфују људска осећања и сенка победе оставља свој траг.
Пратећи судбине преко седамдесет јунака, на свим зараћеним странама, Гаталица је обликовао победнике и поражене, генерале и оперске певаче, војнике и шпијуне, мале, обичне људе успевајући да обухвати читаву епоху.
Има у овој књизи несвакидашње амбиције, тужних и веселих судбина, примера невиђеног, али и сасвим узалудног хероизма.
Велики рат ниједног тренутка не постаје историјска хроника јер се од документа развија до невероватних открића градећи јаку, упечатљиву причу правог романа и великог уметничког дела.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања