„АЛАУДА КВАРТЕТ“- КОНЦЕРТ

17/03/2015

 

Млади гудачи одушевили Новосађане

 

IMG_3002

 

Сјајан концерт „Алауда квартета“ одржан је у Великој сали Културног центра Новог Сада, а овај састав који чине Кристина Пратс-Коста (прва виолина) Милан Бергинц (друга виолина) Рослин Ловтон (виола) и Елена Капеллети (виолончело) формиран је 2011. године на Краљевској музичкој академији у Лондону, а Бергинц каже да су сада први пут наступали у Новом Саду.  Чланови квартета долазе из четири различита дела Европе, али их од првог сусрета везује љубав према камерној музици и снажна жеља да истраже и усаврше репертоар гудачких квартета.

-Пре новосадског наступа свирали смо у Панчеву у Културном центру, и то су нам, заправо, први концерти у Србији. Атмосфера је била одлична, публике је било доста, иако је наступ, стицајем околности, био заказан за подне. Новосађани и Панчевци су имали прилику да чују мало модернији програм. Концерт смо започели са Хајдновим квартетом опус 74, број 1 у ц дуру, јер је то ипак мало класичније, а након тога смо извели квартет број 2 Беле Бартока, јер је ове године годишњица његове смрти. За крај смо оставили једно модерно дело, гудачки квартет број 1 Адама Кумбса, који је млад и перспективни композитор из Велике Британије-рекао је Милан Бергинц.

Најзначајнији досадашњи успех квартета је то што су у овој години години, изабрани за уметнике године лондонске Парк Лејн групе. Пре тога, 2012. године освојили су другу награду на престижном такмичењу гудачких квартетета „Вулф Волфинсон“ на Краљевској музичкој академији. Изборили су се за место у квартет студију Давеја Познанског, што им је отворило врата за велики број мастер програма са педагозима из еминентних гудачких квартета као што су Енделион, Емерсон, Емперор, Ешер…

Квартет је завршио мастер студије на РАМ, где и даље ради са професором Јоне Торном из Бадке квартета. У 2014. години завршили су и мастер студије камерне музике на Високој школи за музику, позориште и медије у Хановеру, где им је професор био Оливер Вил из Кус квартета. Поред редовних часова раде са Белце квартетом. Од 2014. учествују у програму „Про Квартет“ у Француској са професором Гинтером Пихлером. Такође су имали част да раде са професором Колином Дејвисом доајеном класичне музике.

Изабрани су за млађе сараднике у настави камерне музике на РАМ 2014. године. Осим вредног педагошког искуства ово именовање је квартету донело велики број концерата, укључујући и наступ на прослави јубилеја британског композитора Мајкла Кемпа Типета. Поред наступа у Британији учествовали су на већем броју фестивала у Европи, имали концертне турнеје у Шпанији, Италији и Немачкој. У марту 2014. године уследила је премијерна турнеја у Кини са десет наступа у ексклузивним концертним просторима, међу којима се посебно истиче Национални центар уметности у Пекингу.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=EFSpu5i_2k0[/youtube]

Фото: Милица Стојанац

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања