Предавање др Бориса Стојковског на тему „Андрија II и Златна була. У поводу осам векова од доношења“ на Jутјуб каналу КЦНС

18/02/2022

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Андрија II и Златна була. У поводу осам векова од доношења“ (18. 2. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Културни центар Новог Сада прва је установа у Србији која обележава важну годишњицу – осам векова од доношења Златне буле, што је јубилеј који ће, како др Борис Стојковски наводи, целокупна мађарска академска и научна јавност ове године обележити на разне начине. Андрија II, угарски краљ који је Златну булу донео, три деценије је утицао на политичку сцену великог дела Европе будући да је „водио спољну политику на све четири стране света“, и владар је који заслужује много већу пажњу од оне која му је до сада посвећена. Документ који се условно може назвати „Првим мађарским уставом“ и који је истакнут на споменику краљу Андрији на Тргу хероја у Будимпешти, често се због подударних одредби пореди са Magna Carta Libertatum иако др Стојковски истиче да сличности ту престају.

Бројне интриге у политичком и породичном животу Андрије II обележиле су ово раздобље, али и просторе на које је угарски краљ имао утицаја – сам или посредством својих синова или помоћника. За нас је нарочито интересантно убиство Андријине жене Гертруде Померанске, јер је једини од завереника који је доживео одмазду због злочина био Петар син Тереа, по ком је названа Петроварадинска тврђава. Иако ниједан од седам оригинала Златне буле није сачуван, њен изглед и законски чланци су нам познати захваљујући преписима. Колико је овај документ био важан сведоче и потврде каснијих владара, попут Лајоша Великог, Марије Анжујске и Матије Корвина.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања