Предавање историчара Срђана Граовца на тему „РУСКИ СВЕТ НА ЗГАРИШТУ БОЉШЕВИЧКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ” на Jутјуб каналу КЦНС

17/02/2022

Предавање историчара Срђана Граовца на тему „РУСКИ СВЕТ НА ЗГАРИШТУ БОЉШЕВИЧКЕ РЕВОЛУЦИЈЕ” (17. 2. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Осврћући се на Путинове изјаве поводом колапса СССР-а као највеће геополитичке катастрофе и трагедије руског народа, историчар Срђан Граовац настоји да разјасни ставове руског лидера везане за некадашњу државу. У документарној емисији новијег датума, Путин је распад СССР-а окарактерисао као распад историјске Русије, чиме је указао на то да ово питање, које је оставило далекосежне последице, и даље опседа руске политичке елите. Потреба да се штета санира и да се консеквенце неутралишу, основа је на којој је образована идеја „руског света“. Како би се сагледао геостратешки значај ове идеје у пуном капацитету, неопходно је подсетити се ситуације у Русији у предвечерје Првог светског рата – њених огромних ресурса и узлета индустријске производње, изгледа и чињенице да је од тада до данас изгубила територије сразмерне величини Европске уније.

Граовац је подсетио на факторе који су довели до унутрашњих тензија, на првом месту указавши на сепаратистичке тежње изазване мултинационалношћу грађана, на нерешена својинска питања на селу, што је често доводило до дужничког ропства, као и на политички систем оличен у снажном централизму. Према проценама стручњака који су се бавили овим питањем, Русија је могла постати прва светска економска сила и за само неколико деценија престићи САД, Велику Британију, Немачку и Француску. Граовац истиче да је разлог Путиновог односа према некадашњој држави условљен могућношћу да се будућност сагледа из перспективе у којој се није десио радикални заокрет изазван револуцијом која је „сасекла еволутивни развој Русије на сваком нивоу“. Идеја „руског света“ данас јесте да се анулирају последице и да се грешке из прошлости исправе што је више могуће. У складу с тим, Граовац указује на значај обновљеног савеза између Русије и Белорусије, на опасност изазвану све присутнијим турским фактором у Казахстану, али и на питање Украјине чији су односи са Русијом „доведени до усијања“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања