Предавање др Бориса Стојковског на тему „Краљ Стефан Дечански – личност и култ (поводом седам векова од крунисања)“ на Jутјуб каналу КЦНС

21/01/2022

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Краљ Стефан Дечански – личност и култ (поводом седам векова од крунисања)“ (21. 1. 2022) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Као и 2021. у којој је важним годишњицама и јубилејима посветио велики број трибина, др Борис Стојковски истиче да је то пракса која ће се наставити и у 2022. години, почевши од седамстогодишњице крунисања и доласка на престо Стефана Дечанског. На Богојављење, дакле, само два дана пре трибине, навршило се седам векова од овог значајног догађаја. Осветљавајући лик и дело Милутиновог сина кроз породичну и политичку историју, др Стојковски указао је на чворишна места у животу владара који је у народу столећима уназад познат као свети краљ. Презентоване фотографије инсигнија, манастира, фресака и уметничких радова посвећених детаљима из живота Стефана Дечанског, илустрација су значајног култа који је дубоко укорењен у традицији српског народа.

Бројни сукоби, не само са противницима, већ и они унутарфамилијарни због права на престо, обележили су и у великој мери одредили судбину овог владара. Др Стојковски наводи да је средњовековни хагиограф Григорије Цамблак, аутор „Житија Стефана Дечанског“, у великој мери заслужан за слике које су о Дечанском данас заступљене у српској књижевности и култури. Ослепљивање и чудо везано за повратак вида, цариградско изгнанство, бракови, битка код Велбужда, могућности оцеубиства које је наводно починио цар Душан, Високи Дечани – само су неке од тема којима је др Стојковски посветио пажњу, образујући око њих причу о једном од најзначајнијих српских средњовековних владара.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања