Predavanje Gorana Šarića na temu „Franjo Tuđman – lik i (ne)delo“ na Jutjub kanalu KCNS

10/12/2021

Predavanje Gorana Šarića, katoličkog teologa i istoričara, na temu „Franjo Tuđman – lik i (ne)delo“ (10. 12. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Na dan kada je umro Franjo Tuđman, tačno 22 godine kasnije, Goran Šarić govori o njegovom liku i delu – koje se može nazvati i nedelom ili zlodelom, ali Šarić poručuje gledaocima da nakon tribine svako za sebe prosudi kako će okarakterisati Tuđmanovu političku aktivnost. Iako navodi da je od detinjstva imao averziju prema ovom režimu, Šarić ističe da tribini pristupa objektivno, temeljeći svoje iskaze na višegodišnjem proučavanju teme i navodeći literaturu iz koje je crpeo podatke, na prvom mestu knjigu Darka Hudelista.

Na samom početku predavanja Šarić preispituje pojam slobodne i demokratske države u situacijama koje primerima svedoče da o takvom stanju ne može biti reči zbog silnih zabrana i nameštaljki koje je, kao čovek na državnom vrhu, kontrolisao Tuđman. Osvrćući se na činjenice o njegovom odrastanju, porodičnoj slici i obrazovanju, Šarić ističe i „ubermenšnovski sindrom“, zaslužan za mnoge kasnije političke postupke i odluke. Pored slike o životu i radu Franje Tuđmana, koja se širi i usložnjava konsultacijom brojnih svedočanstava, knjiga i fotografija, Šarić iznosi sopstveno duboko uverenje da je reč o čoveku koji je najveći krivac za rat između Hrvata i hrvatskih Srba i da njegovo nasleđe „nažalost, i dalje živi“.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja