Предавање Горана Шарића на тему „Фрањо Туђман – лик и (не)дело“ на Јутјуб каналу КЦНС

10/12/2021

Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара, на тему „Фрањо Туђман – лик и (не)дело“ (10. 12. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На дан када је умро Фрањо Туђман, тачно 22 године касније, Горан Шарић говори о његовом лику и делу – које се може назвати и неделом или злоделом, али Шарић поручује гледаоцима да након трибине свако за себе просуди како ће окарактерисати Туђманову политичку активност. Иако наводи да је од детињства имао аверзију према овом режиму, Шарић истиче да трибини приступа објективно, темељећи своје исказе на вишегодишњем проучавању теме и наводећи литературу из које је црпео податке, на првом месту књигу Дарка Худелиста.

На самом почетку предавања Шарић преиспитује појам слободне и демократске државе у ситуацијама које примерима сведоче да о таквом стању не може бити речи због силних забрана и намештаљки које је, као човек на државном врху, контролисао Туђман. Осврћући се на чињенице о његовом одрастању, породичној слици и образовању, Шарић истиче и „уберменшновски синдром“, заслужан за многе касније политичке поступке и одлуке. Поред слике о животу и раду Фрање Туђмана, која се шири и усложњава консултацијом бројних сведочанстава, књига и фотографија, Шарић износи сопствено дубоко уверење да је реч о човеку који је највећи кривац за рат између Хрвата и хрватских Срба и да његово наслеђе „нажалост, и даље живи“.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања