Предавање Данила Копривице на тему „Досије ПАЛЕСТИНА“ 14. децембра на Јутјуб каналу КЦНС

06/12/2021

Предавање Данила Копривице на тему „Досије ПАЛЕСТИНА“  можете погледати 14. децембра у 18 часова на Јутјуб каналу КЦНС .

Дуже од седамдесет година, из Палестине претежно стижу вести о рату, о немирима и о непрестаним сукобима. Толико дуго је ова света земља синоним за патњу, бол и сузе, да се заправо веома ретко запитамо колико знамо о Палестини и о Палестинцима, о њиховој култури и о њиховим обичајима, о њиховом суживоту у религијским и етничким различитостима.

Право је време да се подсетимо да се у Витлејему, родном месту Исуса Христа, Божић слави у три наврата. Католици и протестанти то чине 25. децембра, православни као и коптски и сиријски оријентално-православни хришћани славе га  7. јануара, док  јерменски оријентално-православни хришћани Божић славе 19. јануара.

Већина хришћанских процесија с дестинама хиљада верника пролази тргом Мангер, крај Цркве рођења Христовог. Недалеко од те цркве, велике хришћанске светиње, налази се једина витлејемска муслиманска богомоља. Омарова џамија је једина у градићу у коме муслимани чине велику већину од 30.000 становника а све малобројнији хришћани, припадници једне од најстаријих хришћанских заједница, не скривају своје арапске корене. И поред све убедљивије муслиманске већине и све већег добровољног егзодуса хришћана, добром вољом добре већине и историјски одговорним законима градоначелник и већина градских већника су хришћани.

Витлејем нас подсећа и учи да треба живети у миру и молити се за мир у сусрет празнику који с радошћу дочекују сви верујући људи, као и сви људи отвореног срца и добре воље, без обзира на своја религиозна и филозофска убеђења.

Време је за шездесет пету  Зелену дебату, нову сесију  серијала „Досије“.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања