Предавање Милована Балабана на тему „Значај отварања Солунског фронта из угла великих сила” на Јутјуб каналу КЦНС

30/11/2021

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Значај отварања Солунског фронта из угла великих сила” (30. 11. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

У сагласју са последњим предавањем, одржаним поводом Дан примирја у Првом светском рату, историчар Милован Балабан објашњава потребу формирања фронта какав је био Солунски, али наглашава да је ово тема која није често у фокусу истраживања јер није атрактивна као све оно што се десило касније, а што је довело до пробијања фронта. Балабан истиче да је Западни фронт без сумње био најважнији, али да је постојала потреба за нечим што би однело превагу, а што је Солунски фронт испунио, о чему сведочи и писмо немачког кајзера бугарском краљу.

Британци нису довољно мислили о значају ратишта и, како Балабан наводи, играјући се идејом (не)отварања фронта, па чак и његовог распуштања, дали су у руке иницијативу Немцима. Солунски фронт показао се кључним за окончање рата, а ово предавање рашчивијава све недоумице и одлуке челних људи, које су фронт пратиле од самог формирања.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања