Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Партије зелених у Србији – први део“ на Jутјуб каналу КЦНС

16/11/2021

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Партије зелених у Србији – први део“ (16. 11. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

У уводном предавању о партијама зелених у Србији, др Тодоровић Лазић истакла је да је ова тема много опширнија и комплекснија него што би се то на први мах могло учинити. Реч је о партијама које су настале као наследнице еколошких покрета. Иако првобитно за циљ нису имале власт, то се променило након што су постале део владајућих коалиција. Међутим, како др Тодоровић Лазић наводи, „немају само партије Зелених еколошке програме већ и многе друге мејнстрим (mainstream) партије имају и еколошки део страначког програма“, како би се јавности показало да је странка модерна јер јој је стало и до еколошких проблема.

Прва зелена странка у Србији основана је када и већина осталих политичких партија, у освит вишепартизма 1990. године, а њени оснивачи били су универзитетски професори, еколошки и антинуклеарни активисти. Др Тодоровић Лазић гледаоцима указује на интересантан податак – у Србији је 2009. године постојало чак 26 партија Зелених, од чега су 24 за зеленим предзнаком избрисане након пререгистрације.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања