Предавање историчара Милована Балабана на тему „Црна Гора и јулска криза 1914“ на Jутјуб каналу КЦНС

28/10/2021

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Црна Гора и јулска криза 1914“ (28. 10. 2021) можете погледати  на нашем Јутјуб каналу.

Као занимљивости везане за тему о којој је на овој трибини било речи, Милован Балабан је истакао бројне недоречености када су у питању улога и став Црне Горе поводом атентата на Франца Фердинанда, затим ултиматума послатог Србији од стране Аустроугарске – који су напослетку ескалирали у рат великих размера. Ипак, Балабан наглашава да српски народ у Црној Гори није имао недоумица да ли би требало да се укључи у сукоб, какав год исход био, а најбољи репрезент ове мисли били су људи који су на прави начин схватали заједнички светосавски и косовски култ, остављен у аманет од стране предака.

Црна Гора је често доживљавана као реметилачки фактор јер је била несигуран партнер и није се могла контролисати. Због тога је у предвечерје рата владала идеја како би је требало убедити да остане неутрална. Међутим, јавно мњење у Црној Гори изражавало је револт чак и поводом блаћења Србије у штампи, док је краљ Никола био у дилеми због бојазни од руске реакције. „Било је само питање форме како ће Црна Гора ући у рат“ – истакао је Балабан, уз детаљно објашњење како је на судбину српског народа утицао овај потез.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања