„ФИЛМСКИ ФРОНТ“ ПОЧИЊЕ У ЧЕТВРТАК У НОВОМ САДУ

27/10/2021

 

Међународни фестивал краткометражног филма Филмски Фронт напокон се враћа у Културни центар Новог Сада, након две године и прошлогодишњег онлајн издања. Новосађани ће имати прилику да погледају више од 50 краткометражних филмова у периоду од 28. до 31. октобра у Културном центру Новог Сада.
На конкурс за краткометражне филмове пристигло је преко 1000 филмова из читавог света. Селектор, филмски и позоришни редитељ Филип Марковиновић остварења је сврстао у две такмичарске категорије – „Србија/регион” и „Међународну селекцију”.

– Донекле је изненађујуће што је пандемија тек спорадично заступљена као тема. Тематски филмови и даље најчешће преиспитују међуљудске односе унутар породице. Ове године, у регионалној селекцији, први пут имамо једнак број филмова које потписују аутори и оних које потписују ауторке – закључио је селектор Филип Марковиновић.
Победника „Србија/регион” селекције ове године бираће жири у саставу: редитељи Немања Ћеранић, Јелена Гавриловић и Гвозден Ђурић, док ће најбољи од двадесет филмова „Међународне селекције”, као и сваке године, бирати публика.
Квалитетан пратећи програм одлика је и овогодишњег издања фестивала. Током четири фестивалска дана имаћемо прилику да гледамо анимиране филмове за децу („Фронтић” селекција), кратке хорор филмове из целог света („Хорор Фронт” селекција) и остварења новосадских аутора („Новосадска селекција”). Фестивал ћемо отворити пројекцијом филма Оаза, који је српски кандидат у трци за Оскара, а затварање фестивала обележићемо пројекцијом музичког филма Буч Кесиди: Еуфорија уживо.
19. Филмски Фронт одржава се под слоганом „Само на филму”.

– Филмове често гледамо у нади да ћемо кроз њих проживети нешто што никад нисмо и можда никад и нећемо у реалном животу. Филмски Фронт нас ове године враћа на једно суштинско питање: какав је однос гледаоца према филму, а какав филма према гледаоцу? – изјавила је директорка фестивала Нина Латиновић.
Улаз на све фестивалске пројекције је бесплатан, изузев пројекције дугометражног играног филма “Оаза” редитеља Ивана Икића. Филмски Фронт се одржава у складу са епидемиолошким мерама, што подразумева да су посетиоци у обавези да фестивал испрате уз поштовање прописане дистанце и ношење маске. Целокупан програм фестивала можете погледати на званичном сајту фестивала филмфронт.рс

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања