Предавање политиколога Милана Вукелића на тему „Џихад у Авганистану и успон талибана“ на Jутјуб каналу КЦНС

15/10/2021

Предавање политиколога Милана Вукелића на тему „Џихад у Авганистану и успон талибана“ (15. 10. 2021) можете погледати на нашем на Jутјуб каналу.

Као стручњак за религијски фундаментализам и екстремизам, Милан Вукелић најпре је феномен џихада, а затим и талибане сагледао кроз призму делатности Запада, наглашавајући да је непознавање и неразумевање ислама као религије утицало на велики пораз америчке спољне политике. Од сукоба са СССР-ом, захваљујући ком су се Авганистанци ујединили против комунизма, те креирања првог Емирата, Вукелић је направио увертиру како би проговорио о месту које је у анализама често изостављано – идеологији талибана.

У оквиру предавања Вукелић се бавио потенцијалном будућом улогом америчког оружја и опреме остављене у Авганистану, али и профилима најважнијих појединаца талибанске владе. Такође, Вукелић је анализирао и могућу сарадњу четири земље (Турска, Иран, Саудијска Арабија и Катар) и талибана, статус жена у Авганистану, ИСИС-К, али и актуелну мигрантску кризу која се неповољно може одразити на сигурност наше државе.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања