ДАНИ АУСТРИЈСКОГ ФИЛМА У КЦНС

05/10/2021

Аустријски филмски фестивал почео је пројекцијом остварења „Тло под мојим ногама“ (Der Boden unter den Füßen) у уторак, 5. октобра 2021. године у 19 часова на платну велике сале Културног центра Новог Сада. Селекција названа „Велика очекивања“ збраја осам дугометражних филмова савремене аустријске продукције који се на различите начине баве женским питањима и темама.

Адријен Фајкс (Adrien Feix), директор Аустријског културног форума у Београду, окупљеним гледаоцима је засебно представио сваки од филмова, истичући како је идеја ове селекције да осветли савремена аустријска остварења која на себи својствен начин носе светиљку испред важних тема, као што су питања родног идентитета, одрастања, мајчинства. Ђорђе Каћански се испред Културног центра обратио „пријатељима доброг филма“, истичући значај овог фестивала, како због тематског оквира тако и због сарадње са Аустријским културним форумом. Он је изразио задовољство што смо на месту где су Новосађани некада гледали Цинеманове и Ханекеове филмове, у прилици да испратимо и савремене аустријске редитеље.

Дани аустријског филма трајаће до петка, а гледаоци ће сваког дана у великој сали Културног центра моћи да испрате по две пројекције (од 19 часова и од 21 час): „Колиба“ (The Lodge), „Ја, животиња“ (L’Animale), „Мали Џо“ (Little Joe), „Хвала на бомбардовању“ (Thank You for Bombing), „Остаћемо још мало“ (Ein bisschen bleiben wir noch), „Стикс“ (Styx) и „Краљица Цигана“ (Gipsy Queen).

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања