ЦЕНТАР „СРЦЕ“ ОБЕЛЕЖИО ДАН ПРЕВЕНЦИЈЕ САМОУБИСТВА

10/09/2021

Центар за емотивну подршку и превенцију самоубиства „Срце“ је десети септембар – Дан превенције самоубиства – обележио уличном акцијом у центру Новог Сада, панелом „Припази на тон – допринос медија превенцији суицида“ и радионицом „Које су алтернативе самоубиству?“, која је одржана у 20 часова у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.

Слоган који ове године прати дан који је на међународном нивоу установљен пре готово двадесет година јесте „Стварање наде кроз акцију“.

Тања Бокун и Гордана Планинчић, волонтерке Центра „Срце“, у оквиру радионице представиле су графикон који сведочи о драстичном смањењу броја самоубистава у Србији од деведесетих година до данас, али и указале на то да је „сваки изгубљен живот превише“. Кроз представљање принципа рада Центра „Срце“, указивања на стигму која се најчешће везује уз суицид и разговор о подршци у заједници, волонтерке су са публиком повеле разговор о феномену самоубиства и његовим алтернативама. Део дискусије био је посвећен интеракцији са посетиоцима радионице, односно њиховом образложењу популарних заблуда о самоубиству које су насумично одабрали.

Порука коју су волонтерке на крају радионице упутиле јесте основни принцип рада Центра, односно ћутање и слушање оног коме је помоћ потребна уместо смишљања одговора и покушаја саветовања или одговарања.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања