Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Постхладноратовски Римланд“ на Jутјуб каналу КЦНС

17/08/2021

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Постхладноратовски Римланд“ (17. 8. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

На предавању у оквиру циклуса Разговори о геополитици, новинар и публициста Милорад Вукашиновић говорио је о савременим интерпретацијама Римланд концепције, обухватајући период од 1990. године, и завршетка Хладног рата, до данас.

Вукашиновић је указао на чињеницу да је и у том периоду америчка геополитика показала једну врсту континуитета у односу на Римланд концепцију, коју је својевремено уочи Другог светског рата осмислио геополитичар Спајкман, а која је после 1945. године ушла у сва значајнија америчка стратешка документа и која је коначно довела до победе Америке у Хладном рату.

Као најизразитије представнике Римланд концепције после краја Хладног рата Вукашиновић наводи двојицу утицајних америчких писаца, Семјуела Хантингтона и Збигњева Бжежинског, који је на великој шаховској табли указао на важност геополитике Римланда и спровођења ове концепције на тлу Евроазије и после распада Совјетског савеза.

Постхладноратовски Римланд имао је своје манифестације и на постјугословенском простору које се не могу разумети без стратешког односа Америке према Европи, која је из америчке перспективе подељена на римски (католичко-протестанстски) и византијски (православни) део па је по матрици текла и подела југословенског простора. Вукашиновић је указао и на улогу Турске у геополитичкој прекомпозицији постјугословенског простора.

На крају излагања Вукашиновић се посебно осврнуо на актуелна дешавања у Авганистану наводећи да се ту ради о кризи постхладноратовског Римланда и тријумфу руско-кинеске коалиције у овој осетљивој зони где се спајају различити стратешки, геополитички, економски и други интереси.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања