Предавање Срђана Граовца на тему „Oдноси између Тита и Стаљина – епилог сукоба“ на Jутјуб каналу КЦНС

05/07/2021

Предавање Срђана Граовца на тему „Oдноси између Тита и Стаљина – епилог сукоба“ (5. 7. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Криза у односима две земље започела је 1947. године, а ескалирала је Резолуцијом Инфирмбироа 28. јуна 1948.  Међутим, ни српска ни руска јавност па ни високи државни функционери нису имали увид у детаље сукоба, нити уопште о постојању било каквих несугласица. О томе се у штампи и на телевизији није говорило, такве вести нису објављиване. Само је најужи круг Титових и Стаљинових људи био обавештен о стварном стању и о правој природи односа између Тита и Стаљина.

Не само да је сукоб имао важност за југословенску заједницу, већ је имао глобални значај, а до њега је довео велики број ситних инцидената. Кап која је прелила чашу била је веома агресивна спољна политика коју је Тито водио, пре свега одбијајући да се повинује захтевима Стаљина, што је и довело до резолуције Информбироа, када су совјети одлучили да „сломе“ Југославију. Међутим, након Стаљинове изненадне смрти попустили су притисци између две земље.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања