Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Први мандат Барака Обаме“ на Jутјуб каналу КЦНС

02/07/2021

Предавање геополитичког аналитичара Предрага Рајића на тему „Први мандат Барака Обаме“ (2. 7. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Настављајући серију предавања посвећених америчкој политичкој сцени, Предраг Рајић је овом приликом говорио о првом мандату Барака Хусејина Обаме. На председничкој позицији Обама је као представник прогресиваца који су се залагали за много бржи развој америчког друштва на свима пољима наследио умерењака Џорџа Буша Млађег, победивши у тој трци противкандидаткињу Хилари Клинтон. Обама је изабран на изборима 2008, а потом и 2012. године. На председничкој функцији био је до јануара 2017, док је од 2005. до 2008. године био јуниорски сенатор из Илиноиса.

Рођен је у Хонолулуу на Хавајима, као дете Кенијца и Американке. Дипломирао је политичке науке на Универзитету Колумбија, а звање дипломираног правника стекао је на Харварду. Пре него што је постао сенатор у сенату државе Илиноис, бавио се друштвеним радом и адвокатуром у области грађанских права.

Барак Обама је формално изабран за председника од стране електора у децембру 2008, док је инаугурисан традиционалном примопредајом дужности 2009. године.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања