Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу; Досије БУРИ“ на Jутјуб каналу КЦНС

17/06/2021

Предавање Данила Копривице на тему „Суочавање с прошлошћу; Досије БУРИ “ (17. 6. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Предавање је посвећено данас мало познатом сукобу Британске империје и Бура или Африканера, како се данас чешће називају потомци европских протестантских колониста.

-Ово је прича о покушају холандских и немачких досељеника али и француских Хугенота да организују живот у самосталним републиканским државама на тлу данашње Јужноафричке Републике – рекао је Копривица на почетку предавања.

Бури су народ слободарског духа и традиције, оснивачи републиканских држава које су почивале на робовласничком систему.  Крајем 19. века Бури су водили два рата против британске инвазије. Разлог за вођење рата је било проналажење тада највећих резерви злата на свету, а  тадашњи светски монетарни систем почивао је на британској фунти.

Данас се Бурима називају претежно потомци оних пионира који су превалили Велики пут (Groot Trek), док се људи истог корена који су остали у данашњем Кејпу називају Африканерима.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања