Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Vladavina prava u Mađarskoj“ na Jutjub kanalu KCNS

16/06/2021

Predavanje dr Jelene Todorović Lazić na temu „Vladavina prava u Mađarskoj“ (16. 6. 2021) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Kada je u pitanju vladavina prava u Mađarskoj, Todorović Lazić je istakla da je Mađarska najgora članica po svim parametrima i da u najvećoj meri krši sva četiri stuba vladavine prava.

Kršenje prvog stuba vladavine prava (pravosudni sistem) ogleda se u tome da je Kúria na predlog glavnog državnog tužioca 10. septembra 2019. donela presudu kojom je utvrdila da je upućivanje zahteva sudije okružnog suda za prethodnu odluku Sudu EU nezakonito, smatrajući pitanja nevažnim za predmetni slučaj.

Borba protiv korupcije, kao drugi stub vladavine prava, i dalje nije na zavidnom nivou. Iako je državno tužilaštvo pokrenulo manji broj istraga povezanih s korupcijom protiv zastupnika u Parlamentu iz vladajuće stranke, nije došlo do pokretanja krivičnog gonjenja. Strateški okvir za borbu protiv korupcije ne uključuje delovanje u drugim područjima relevantnim za sprečavanje korupcije, poput finansiranja političkih stranaka, izveštavanja o imovinskom stanju ili regulisanja lobiranja.

Govoreći o medijskom pluralizmu kao trećem stubu vladavine prava, Todorović Lazić je naglasila da su Veću za medije, koje predstavlja mađarski pandan našem REM-u, ugrožene nezavisnost i delotvornost. Takođe, povredu vladavine prava predstavlja i formiranje medijskog konglomerata KESMA, koji čini 470 medijskih kuća naklonjenih vladi.

Ostali mehanizmi kontrole i ravnoteže, kao četvrti stub, povređeni su  30. marta 2020. kada je Parlament doneo novi zakon kojim se Vladi omogućuje da uredbom ukine bilo koji zakon, nakon što je 11. marta 2020. Vlada proglasila „stanje opasnosti” kao odgovor na pandemiju, što predstavlja presedan jer nijedna uredba ne može biti iznad zakona.

Navodeći još niz primera kojim se Mađarska ogrešila o vladavinu prava, Todorović Lazić je najavila naredno predavanje, koje će posvetiti vladavini prava u Poljskoj.

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja