Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Владавина права у Мађарској“ на Јутјуб каналу КЦНС

16/06/2021

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Владавина права у Мађарској“ (16. 6. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Када је у питању владавина права у Мађарској, Тодоровић Лазић је истакла да је Мађарска најгора чланица по свим параметрима и да у највећој мери крши сва четири стуба владавине права.

Кршење првог стуба владавине права (правосудни систем) огледа се у томе да је Kúria на предлог главног државног тужиоца 10. септембра 2019. донела пресуду којом је утврдила да је упућивање захтева судије окружног суда за претходну одлуку Суду ЕУ незаконито, сматрајући питања неважним за предметни случај.

Борба против корупције, као други стуб владавине права, и даље није на завидном нивоу. Иако је државно тужилаштво покренуло мањи број истрага повезаних с корупцијом против заступника у Парламенту из владајуће странке, није дошло до покретања кривичног гоњења. Стратешки оквир за борбу против корупције не укључује деловање у другим подручјима релевантним за спречавање корупције, попут финансирања политичких странака, извештавања о имовинском стању или регулисања лобирања.

Говорећи о медијском плурализму као трећем стубу владавине права, Тодоровић Лазић је нагласила да су Већу за медије, које представља мађарски пандан нашем РЕМ-у, угрожене независност и делотворност. Такође, повреду владавине права представља и формирање медијског конгломерата КЕСМА, који чини 470 медијских кућа наклоњених влади.

Остали механизми контроле и равнотеже, као четврти стуб, повређени су  30. марта 2020. када је Парламент донео нови закон којим се Влади омогућује да уредбом укине било који закон, након што је 11. марта 2020. Влада прогласила „стање опасности” као одговор на пандемију, што представља преседан јер ниједна уредба не може бити изнад закона.

Наводећи још низ примера којим се Мађарска огрешила о владавину права, Тодоровић Лазић је најавила наредно предавање, које ће посветити владавини права у Пољској.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања