Предавање Лазара Слепчева на тему „Портрети Антике: Александар Велики“ на Jутјуб каналу КЦНС

28/05/2021

Предавање политичког аналитичара Лазара Слепчева на тему „Портрети Антике: Александар Велики“ (28. 5. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

 Говорећи о једној од најупечатљивијих историјских личности, Слепчев се осврнуо на период раног детињства Александра Македонског и чињеницу да је син краља Филипа II већ у тринаестој години постао Аристотелов ученик. Издање Хомерове Илијаде које му је Аристотел поклонио, Александар је током живота увек носио са собом као неку врсту амајлије.

Већ са шеснаест година Александар постаје регент у тренутку када на престолу замењује свог оца који одлази у велики поход. Након очеве смрти, Александар постаје македонски краљ.

Рушећи старе идеје хеленског света и пратећи хеленистичко-римски модел културе, Александар успоставља принцип субјективности и деловања у складу с властитим начелима, што је темељ западњачке цивилизације.

-Званични историографски подаци говоре у прилог томе да је Александар умро природном смрћу у тридесет и другој години, мада постоје бројне спекулације да је његова смрт данак хедонистичком начину живота, па чак постоје тезе и о томе да је Александар умро противприродним путем, услед последица тровања – рекао је Слепчев.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања