Предавање Огњена Карановића на тему „Судбина злочинаца из Јасеновца – српско-хрватски односи у Другом светском рату“ на Jутјуб каналу КЦНС

27/05/2021

Предавање Огњена Карановића на тему „Судбина злочинаца из Јасеновца – српско-хрватски односи у Другом светском рату“ (27. 5. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Настављајући низ предавања посвећених једној од најболнијих тема из не тако давне историје, Карановић је казивање о Јасеновцу овог пута посветио судбини врховних крвника злогласног стратишта.

Логор Јасеновац је био највећи концентрациони и логор смрти у тадашњој Независној Држави Хрватској на простору окупиране Југославије за време Другог светског рата. Формиран је у августу 1941. године у околини истоименог градића, а уништиле су га усташе априла 1945. године да би сакриле своје злочине.

Вјекослав Макс Лубурић, најозлоглашенији крвник, био је синоним за Јасеновац. Говорећи о њему, Карановић је изнео и веома детаљне биографске податке Лубурићевих најближих сарадника, такође јасеновачких крволока: Динка и Наде Шакић, Љуба Милоша, Петра Брзице.

-До данас су нам веома мало познате крваве биографије злочинаца из овог балканског Аушвица,као и њихова судбина након завршетка Другог светског рата и нестанка НДХ. До сада нису објављене студије о психолошким профилима злочинаца које би расветлиле мотиве због којих су се прихватали државних задатака у безумном походу истребљења свих становника у ондашњој НДХ који су за усташке власти били непоћудни – истакао је Карановић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања