Предавање др Бориса Стојковског на тему „Твртко I Котроманић – краљ Срба и Босне“ на Jутјуб каналу КЦНС

26/05/2021

Предавање др Бориса Стојковског на тему „Твртко I Котроманић – краљ Срба и Босне“ (26. 5. 2021) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Босанска средњовековна држава је свој врхунац достигла у време њеног првог краља и најмоћнијег владара Твртка I Котроманића. Отац Твртков био је босански бан Владислав Котроманић, а мајка Јелена Шубић, ћерка хрватскога великаша Ђуре Шубића. Твртко је самостално већ са 15 година преузео власт над бановином Босном, након смрти свога оца.

Ширење државе и све веће истицање Твртка као водећег балканског владара, условили су и његово проглашење за краља.

-Иако је година Твртковог крунисања у историјским круговима дуго била предмет расправа, сматра се да је у питању 1377. година. За крунидбено место узимају се две могућности: или Миле код Високог или, по традицији, манастир Милешева – истиче Стојковски.

Твртко I Котроманић био је значајан владар који је уздигао Босну као водећу и најмоћнију балканску силу и српску земљу свога доба. До данас је Твртко предмет бројних расправа услед недостатка поузданих историјских извора првог реда, иако се ради о средњовековном владару који је умро пре тачно 630 година.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања