Предавање католичког теолога и историчара Горана Шарића на тему „Јасеновац и усташки геноцид у НДХ“ на Јутјуб каналу КЦНС

07/05/2021

Предавање Горана Шарића, католичког теолога и историчара, на тему „Јасеновац и усташки геноцид у НДХ“ (7. 5. 2021) можете погледати на Jутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

-Хрватско-српски односи су повијест тешких ријечи и још тежих дјела – апострофирао је Шарић на самом почетку предавања.

Ниједан злочин не може бити оправдање за неки други злочин који му је претходио, а сукоби између Хрвата и Срба датирају још из 1941. па и раније. Још су хабзбуршке власти инсистирале на томе да Загреб учине центром антисловенства као противтежу Београду.

Усташки покрет основао је Анте Павелић с циљем да се створи независна хрватска средина. Основана је НДХ – држава терористичког карактера, у којиј су Срби од првог дана били дискриминисани. Забрањена је ћирилица, Срби су хапшени, одузимана им је имовина. У само двадесет дана од постанка НДХ, Срби, Јевреји и Роми доживели су незапамћену трагедију. НДХ је била под нацистичким и фашистичким протекторатом.

Након што је исцениран псеудоустанак српског становништва, које је протерано у шуме и приморано да се бори за голу егзистенцију, створен је изговор за масовно смештање српског живља у логоре. Јасеновац је само један од њих, али најмасовнији, најорганизованији радни логор и логор смрти, већи и од Аушвица. Јасеновац је посебно озлоглашен због варварског начина на који су жртве убијане, али и због броја жртава које су у Јасеновцу изгубиле живот.

-Докле год се хрватско друштво не суочи с овим злочинима, српско-хрватски односи ће бити упитни. Нема помирења без правде, а нема правде без истине – закључио је Шарић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања