Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Бжежински о Југославији“ на Jутјуб каналу КЦНС

26/04/2021

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Бжежински о Југославији“ (26. 4. 2021. ) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Познати геополитичар Збигњев Бжежински одржао је у августу 1978. године у шведском граду Упсали важан брифинг на којем је говорио о политици САД према Југославији. Поједини истраживачи југословенске кризе, попут руске историчарке Јелене Гускове, ово излагање оценили су као угаони камен политике западних сила, која је почетком деведесетих проузроковала разарање СФРЈ.

Говорећи о томе на који начин и под утицајем којих фактора је уобличено ово излагање, Вукашиновић је истакао да је тема која је највише оптерећивала Американце била потенцијално чланство Југославије у Источном блоку након смрти Јосипа Броза Тита. Неке од најважнијих тачака у говору Бжежинског односиле су се на подршку националним сепаратистима – непријатељима идеје комунизма, затим идеје о ширењу потрошачког менталитета који је идеална противтежа комунистичкој идеји о једнакости, те наметање западног система вредности кроз деловање медија, уметности и културе.

-Са становишта геополитике, посебно је важна директива о разбијању Покрета несврстаних, чији је СФРЈ била оснивач – истакао је Вукашиновић.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања