U Kulturnom centru Novog Sada otvorena je izložba “Moje Jadovno”

11/01/2013

 

Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada ugostila je postavku izložbe fotografija pod nazivom „Moje Jadovno“ čiji su autori članovi Udruženja građana Jadovno 1941. iz Banje Luke, Predrag Lozo, Dragoslav Ilić i dr Dušan Bastašić. Izložbom se kroz dokumentovanu vizuelizaciju prikazuju strahoviti zločini nad srpskim i jevrejskim žrtvama u okviru ustaškog kompleksa logora Gospić – Jadovno – Pag organizovanom na području Like početkom aprila 1941. godine u kome je ubijeno više od 40.000 ljudi . Prema rečima direktora Kulturnog centra Novog Sada, dr Andreja Fajgelja, koji se prilikom otvaranja izložbene postavke obratio dupke ispunjenoj sali kluba Tribine mladih, zabrinjavajuća je činjenica da naša javnost tako malo zna o jednom od prvih genocidnih logora smrti koji je nastao na samom začetku Drugog svetskog rata.

“Danas smo se okupili zbog jednog važnog događaja. Pre svega zato što je kompleks logora Jadovno prvi koncetracioni logor u Evropi u periodu Drugog svetskog rata. To nam ukazuje da je problem dublji nego što nam istoričari uglavnom ukazuju i da nije ograničen samo na nacističku Nemačku, već i na ustašku tvorevinu, Nezavisnu državu Hrvatsku, u kojoj je organizovani genocid počeo da se sprovodi više od pola godine od konačnog rešenja u januaru 1942. godine. Dakle, posledice nacističke ideologije nisu imale svoju najsnažniju zločinačku potporu na samom prostoru Nemačke već se ona javila na samom začetku Dugog svetskog rata i na ovim prostorima jednako pogubno. Takođe, zapanjuje i brzina kojom je sistem logora organizovan neposredno nakon osnivanja NDH u aprilu 1942. godine. To je ono po čemu se logor Jadovno izdvaja pre svega, ali se izdvaja i po nečemu po meni još neobičnijem, a to je činjenica da mi o Jadovnu ne znamo gotovo ništa što pokazuje i ova prva izložba posvećena Jadovnu u Srbiji”- rekao je prilikom otvaranja izložbe direktor Kulturnog Centra Novog Sada dr Andrej Fajgelj. On je ukazao da je pored strašnih zločina i mučenja koje su pretrpele žrtve logora Jadovno isto tako zastrašujuća stigma ćutanja koja traje do današnjih dana o tome šta je predstavljalo Jadovno u zločinačkoj Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) i kakve su njegove posledice.

“Da bih vam objasnio kolika je ta stigma ćutanja i koliko su opasne njene posledice, zamislite sada da smo mi u nekoj drugoj državi i nekom drugom gradu, recimo Tel Avivu, i da je 2013. godina. I zamislite da ste kao deo jevrejskog naroda pozvani da prisustvujete otvaranju prve jedne ovakve izložbe u toj zemlji i to o logoru u kome su stradali toliki vaši sunarodnici. Morate priznati da je takvo nešto potpuno nezamislivo. Mi moramo razmisliti zašto je to kod nas zamislivo i normalno, a negde drugde ne, i samim tim na nama je da damo odgovor kako ćemo se probuditi iz sna ravnodušnosti i zaborava. Mislim da je zato tema žrtava fašizma jako važna, jer ako nas krici nedužne dece iz Kraških jama neprobude, nemojmo se zavaravati probuditi se ni nećemo”- zaključio je dr Andrej Fajgelj kome je ovom prilikom ispred Udruženja građana Jadovno 1941. iz Banje Luke uručena povelja jadovničkog dobročinstva jer se i sam zalagao za otvaranje jedne ovakve izložbene postavke u Novom Sadu.

Autori izložbe Dušan Bastašić i Predrag Lozo podsetili su prisutne da se kompleks logora Jadovno nalazio na području NDH koja je osim većeg dela današnje Hrvatske, te BiH, obuhvatala i Srem, te da je upravo u Jadovnu stradala sama intelektualna elita ondašnjih Sremskih Karlovaca. “Kulturni centar Novog Sada i dr Fajgelj su imali sluha za ovu izložbu, a kao što vidite slike i prizori iz Jadovna su zastrašujući i tiču se i nas danas u Novom Sadu. Isto tako je sramotno što hrvatske vlasti i dalje nemaju razumevanja prema potrebi potomaka žrtava Jadovna za njegovim obeležavanjem i dostupnosti prave istine o ovom, ali i drugim ustaškim logorima na području NDH. Takođe. svi mi uvređeni smo i odnosom same Srbije, ali i dela Republike srpske, jer ovo što mi činimo kao pojedinci danas u svetu rade institucije i ovo jeste posao državnih institucija koje se moraju baviti i ovakvim pitanjima. Izložba o Jadovnu je dakle danas tu zbog odgovornog odnosa prema žrtvama, našim precima. Takođe, ono što radimo u funkciji je nezoborava genocida i zločina”- rekao je jedan od trojice autora izložbe, Dušan Bastašić.

Izložbenu postavku dokumentarnih fotografija “Moje jadovno” možete pogledati do 28. januara u galeriji kluba Tribine mladih KCNS.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tnwb8834cz4[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6r5rXEnpUQU[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lZAiEWAzkM4[/youtube]

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja