У Културном центру Новог Сада отворена је изложба “Моје Јадовно”

11/01/2013

 

Трибина младих Културног центра Новог Сада угостила је поставку изложбе фотографија под називом „Моје Јадовно“ чији су аутори чланови Удружења грађана Јадовно 1941. из Бање Луке, Предраг Лозо, Драгослав Илић и др Душан Басташић. Изложбом се кроз документовану визуелизацију приказују страховити злочини над српским и јеврејским жртвама у оквиру усташког комплекса логора Госпић – Јадовно – Паг организованом на подручју Лике почетком априла 1941. године у коме је убијено више од 40.000 људи . Према речима директора Културног центра Новог Сада, др Андреја Фајгеља, који се приликом отварања изложбене поставке обратио дупке испуњеној сали клуба Трибине младих, забрињавајућа је чињеница да наша јавност тако мало зна о једном од првих геноцидних логора смрти који је настао на самом зачетку Другог светског рата.

“Данас смо се окупили због једног важног догађаја. Пре свега зато што је комплекс логора Јадовно први концетрациони логор у Европи у периоду Другог светског рата. То нам указује да је проблем дубљи него што нам историчари углавном указују и да није ограничен само на нацистичку Немачку, већ и на усташку творевину, Независну државу Хрватску, у којој је организовани геноцид почео да се спроводи више од пола године од коначног решења у јануару 1942. године. Дакле, последице нацистичке идеологије нису имале своју најснажнију злочиначку потпору на самом простору Немачке већ се она јавила на самом зачетку Дугог светског рата и на овим просторима једнако погубно. Такође, запањује и брзина којом је систем логора организован непосредно након оснивања НДХ у априлу 1942. године. То је оно по чему се логор Јадовно издваја пре свега, али се издваја и по нечему по мени још необичнијем, а то је чињеница да ми о Јадовну не знамо готово ништа што показује и ова прва изложба посвећена Јадовну у Србији”- рекао је приликом отварања изложбе директор Културног Центра Новог Сада др Андреј Фајгељ. Он је указао да је поред страшних злочина и мучења које су претрпеле жртве логора Јадовно исто тако застрашујућа стигма ћутања која траје до данашњих дана о томе шта је представљало Јадовно у злочиначкој Независној држави Хрватској (НДХ) и какве су његове последице.

“Да бих вам објаснио колика је та стигма ћутања и колико су опасне њене последице, замислите сада да смо ми у некој другој држави и неком другом граду, рецимо Тел Авиву, и да је 2013. година. И замислите да сте као део јеврејског народа позвани да присуствујете отварању прве једне овакве изложбе у тој земљи и то о логору у коме су страдали толики ваши сународници. Морате признати да је такво нешто потпуно незамисливо. Ми морамо размислити зашто је то код нас замисливо и нормално, а негде другде не, и самим тим на нама је да дамо одговор како ћемо се пробудити из сна равнодушности и заборава. Мислим да је зато тема жртава фашизма јако важна, јер ако нас крици недужне деце из Крашких јама непробуде, немојмо се заваравати пробудити се ни нећемо”- закључио је др Андреј Фајгељ коме је овом приликом испред Удружења грађана Јадовно 1941. из Бање Луке уручена повеља јадовничког доброчинства јер се и сам залагао за отварање једне овакве изложбене поставке у Новом Саду.

Аутори изложбе Душан Басташић и Предраг Лозо подсетили су присутне да се комплекс логора Јадовно налазио на подручју НДХ која је осим већег дела данашње Хрватске, те БиХ, обухватала и Срем, те да је управо у Јадовну страдала сама интелектуална елита ондашњих Сремских Карловаца. “Културни центар Новог Сада и др Фајгељ су имали слуха за ову изложбу, а као што видите слике и призори из Јадовна су застрашујући и тичу се и нас данас у Новом Саду. Исто тако је срамотно што хрватске власти и даље немају разумевања према потреби потомака жртава Јадовна за његовим обележавањем и доступности праве истине о овом, али и другим усташким логорима на подручју НДХ. Такође. сви ми увређени смо и односом саме Србије, али и дела Републике српске, јер ово што ми чинимо као појединци данас у свету раде институције и ово јесте посао државних институција које се морају бавити и оваквим питањима. Изложба о Јадовну је дакле данас ту због одговорног односа према жртвама, нашим прецима. Такође, оно што радимо у функцији је незоборава геноцида и злочина”- рекао је један од тројице аутора изложбе, Душан Басташић.

Изложбену поставку документарних фотографија “Моје јадовно” можете погледати до 28. јануара у галерији клуба Трибине младих КЦНС.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=Tnwb8834cz4[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=6r5rXEnpUQU[/youtube]

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=lZAiEWAzkM4[/youtube]

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања