Predavanje Srđana Graovca na temu „Stvaranje Jugoslavije – Vudro Vilson“ na Jutjub kanalu KCNS

26/03/2021

Predavanje Srđana Graovca na temu „Stvaranje Jugoslavije – Vudro Vilson“ ( 26. 3. 2021 ) možete pogledati na našem Jutjub kanalu.

Pitanje nastanka Jugoslavije i danas predstavlja neiscrpnu temu. Nesumnjivo da je glavni protagonista bila Kraljevina Srbija, ali nas istorija uči da nijedna ideja na Balkanu nije mogla biti realizovana bez upliva stranog faktora. Napravivši do tada nezamisliv iskorak u spoljnoj politici, SAD su na čelu s tadašnjim predsednikom Vudroom Vilsonom 1917. godine ušle u rat na strani Antante. Napustivši nasleđena načela nevezivanja za globalne i regionalne saveze i paktove i doktrinu nemešanja u evropska politička pitanja, Vilson je imao dovoljno hrabrosti za promenu pomenute politike.

Vudro Vilson rođen je u Virdžiniji, u škotsko-irskoj porodici. Bio je dvadeset i osmi predsednik SAD, od 1913. do 1921. godine. Bio je lični prijatelj Mihajla Pupina, a kroz odnos s njim i čitavog srpskog naroda sa kojim je delio i načela i vrednosti oličene u visokom vrednovanju slobode, nezavisnosti i suverenosti.

Imajući inovativna politička rešenja, utemeljena na moralnim normama i platformama, Vilson je sanjao posleratni svet koji bi bio izgrađen na principima istih prava za sve, nasuprot do tada važećem pravu jačeg. Samim tim, on je postao zaštitnik onih koji su želeli ujedinjenje Južnih Slovena i odlučujući politički činilac koji je to ujedinjenje i omogućio. 2019. godine jedan bulevar u Beogradu poneo je njegovo ime, a u planu je i izgradnja spomenika Vudrou Vilsonu u srpskoj prestonici.

 

 

 

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja