Предавање Срђана Граовца на тему „Стварање Југославије – Вудро Вилсон“ на Jутјуб каналу КЦНС

26/03/2021

Предавање Срђана Граовца на тему „Стварање Југославије – Вудро Вилсон“ ( 26. 3. 2021 ) можете погледати на нашем Јутјуб каналу.

Питање настанка Југославије и данас представља неисцрпну тему. Несумњиво да је главни протагониста била Краљевина Србија, али нас историја учи да ниједна идеја на Балкану није могла бити реализована без уплива страног фактора. Направивши до тада незамислив искорак у спољној политици, САД су на челу с тадашњим председником Вудроом Вилсоном 1917. године ушле у рат на страни Антанте. Напустивши наслеђена начела невезивања за глобалне и регионалне савезе и пактове и доктрину немешања у европска политичка питања, Вилсон је имао довољно храбрости за промену поменуте политике.

Вудро Вилсон рођен је у Вирџинији, у шкотско-ирској породици. Био је двадесет и осми председник САД, од 1913. до 1921. године. Био је лични пријатељ Михајла Пупина, а кроз однос с њим и читавог српског народа са којим је делио и начела и вредности оличене у високом вредновању слободе, независности и суверености.

Имајући иновативна политичка решења, утемељена на моралним нормама и платформама, Вилсон је сањао послератни свет који би био изграђен на принципима истих права за све, насупрот до тада важећем праву јачег. Самим тим, он је постао заштитник оних који су желели уједињење Јужних Словена и одлучујући политички чинилац који је то уједињење и омогућио. 2019. године један булевар у Београду понео је његово име, а у плану је и изградња споменика Вудроу Вилсону у српској престоници.

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања