Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Правосудни систем и механизми контроле и равнотеже у Србији – актуелно стање, будући изазови“ на Јутјуб каналу КЦНС

18/02/2021

Предавање др Јелене Тодоровић Лазић на тему „Правосудни систем и механизми контроле и равнотеже у Србији – актуелно стање, будући изазови“ можете погледати (18. 2. 2021) на нашем Јутјуб каналу.

Правосудни систем представља први и најважнији стуб владавине права, док се остала три ослањају на њега. Свакој држави која себе представља као демократску творевину важно је постојање јаког и ефикасног правосудног система који је показатељ и осталих стубова владавине права.

Закључак Европске комисије у последњем Годишњем извештају о напретку Србије је да је правосудни систем наше земље остварио известан ниво припремљености али није постигнут напредак током извештајног периода. Представници правосудног система наставили су да улажу напор како би број заосталих предмета био што мањи а судска пракса била усклађена. Спровођење националног програма за смањење броја заосталих предмета за период 2016–2020. надзире Врховни касациони суд.

Поред ефикасних правосудних система, механизми контроле и равнотеже се ослањају и на транспарентан и одговоран демократски процес доношења закона, поделу власти, уставну и судску ревизију закона, висококвалитетну јавну управу, надзор и контролу коју врше организације цивилног друштва и медији, али и рад независних власти – Омбудсмана или националне институције за људска права.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања