Предавање Лазара Слепчева на тему  „Облици власти кроз историју“ на Jутјуб каналу КЦНС

30/12/2020

Предавање Лазара Слепчева, политичког аналитичара, на тему „Облици власти кроз историју“ можете погледати (30. 12. 2020) на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

Након низа предавања о разним облицима власти у различитим периодима и на различитим просторима, ово предавање заокружује и представља вертикални пресек облика власти од првих друштвених заједница до модерних времена.

„Појам власти какав ми данас познајемо као политички пар екселанс, друштвени или вансоциолошки, филозофски појам, настао је из нагона самог човека и његовог осећаја да је групи и првим социјалним скуповима ипак неопходно вођство, и тада се, уствари, оформљује један принцип који је успео да најјаче, најспособније и најталентованије појединце издвоји и намени им улогу вође“, објашњава Слепчев. Сходно томе, узрок прапочетак овог феномена сматра се, заправо, антрополошком категоријом.

Поједине државе, са како предавач каже мањом историјском срећом, и дан данас трагају за адекватним решењем којим би решиле проблем сопствене власти и устројиле своје друштво на најмање болан начин и са најбољим резултатима.

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања