Предавање историчара Милована Балабана на тему „Достојевски и руска империјална идеја“ 28. децембра на Jутјуб каналу КЦНС

25/12/2020

Предавање историчара Милована Балабана на тему „Достојевски и руска империјална идеја“ можете погледати у понедељак, 28. децембра, у 20 часова на званичном Јутјуб каналу КЦНС.

На предавању ће бити речи o визијама Достојевског везаним за историју Русије, Европе, али и читавог света. Дакле тема ће бити, осим осврта на живот и књижевног опуса руског писца, виђење улоге Русије у светској историји. Русија је баштинила идеју византијског царства, а који је смисао те идеје и како се она перцепира из угла Достојевског, те на који начин се она разликује од западне империјалне идеје, покушаћемо да објаснимо на предавању.

Достојевски кроз своја књижевна дела, али и публицистичке чланкe заокружује своју идеју православне империје и њеног значаја, како за руски народ тако и за остале, пре свега европске народе. Антихеројима (који овај свет виде као ђавољи хаос и теже да га или униште или у тоталу овладају њим) у својим књижевним делима Достојевски супротставља хероје, који су чувари оне праисконске истине, самог Господа Исуса Христа, који ће овладати светом после свих мука кроз које ће он проћи. 

Отуд ће на предавању акценат бити и на Достојевском као трагаоцем за Христом и као позитивном пророку, надахнутом визионару будућности Русије. Велики руски геније сматра да Руси, али пре свега православље има специфичну и судбоносну улогу у целокупној историји света, што је уједно најзначајнија карактеристика руске империјалне идеје у очима Достојевског.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања