Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Логика руског континентализма“ на Јутјуб каналу КЦНС

23/09/2020

Предавање Милорада Вукашиновића на тему „Логика руског континентализма“ (23.09.2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада.

            Милорад Вукашиновић је предавање започео поменувши Кримски рат и последице које је тај рат оставио на Русију, а такође је указао на значај студије Николаја Данилевског „Русија и Европа“ (1871). Наиме, Данилевски у овој студији указује на то да Русија мора да тежи ослобађању Цариграда, као и на то колико је важна идеја стварања Свесловенског савеза. Потом је Вукашиновић за Данилевског рекао: „Са становишта даљег развоја руске геополитике Данилевски је важан из простог разлога што он одбацује тај западноцентрични поглед на историју и на географски простор као такав.“ Потом је изложио ставове Константина Леонтјева, Петра Николајевича Савицког и Владимира Ламанског по питању ове теме.

            У наставку предавач говори о приликама у Совјетском Савезу и идејама Савицког о Евроазији. Потом, Вукашиновић појашњава пакт Молотов-Рибентроп (1939) и због чега до реализације истог није дошло. Предавач је затим објаснио да за период после Другог светског рата нема доказа да је руска геополитичка школа наставила своје деловање. Међутим, Вукашиновић је издвојио и образложио закључке значајних геополитичара Леонида Григоријевича Ивашова, Александра Сергејевича Панарина и Александра Дугина. На крају, предавач је указао на то какав утицај на Србију има идеја руског континентализма.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања