Предавање Миреле Лончар на тему „Активности Организације исламске сарадње у циљу ширења Уме: случај такозваног Косова“ на Јутјуб каналу КЦНС

11/09/2020

Предавање Миреле Лончар на тему „Активности Организације исламске сарадње у циљу ширења Уме: случај такозваног Косова“ (11. 09. 2020) можете погледати на званичном Јутјуб каналу Култуног центра Новог Сада.

 Политиколог Мирела Лончар предавање је започела указивањем на значај религије у међународним односима, да би потом говорила о настанку Организације исламске сарадње. У склопу тога, Лончарева је појаснила који су циљеви организације и колико су значајне њихове повеље из 1972. и 2008. године, као и шта представља Каирска декларација. „Оно што је битно за нас и за данашње предавање јесте да Каирска декларација истиче да је исламска Ума најбоља нација која треба да води човечанство“, рекла је Мирела Лончар. Потом је појаснила принципе исламског права и његовог односа према државама које нису муслиманске.

 У наставку је било речи о деловању Организације исламске сарадње на тлу Косова и Метохије, као и о разлозима због којих је овој организацији значајно проглашење независности Косова. „Оно што је свакако јако битно за ово предавање, јесте да кажемо да Организација исламске сарадње константно доноси резолуције у којима позива државе чланице да признају такозвано Косово као независну и суверену државу“, додала је Мирела Лончар. Потом је говорила о могућности Косова да буде чланица ове организације и погодности његовог тла за развој исламског екстремизма, а затим се осврнула на посету делегације Србије и Косова у САД која се догодила почетком овог месеца, чиме је предавање приведено крају.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања