Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Sekula Drljević – od srpskog rodoljuba do kvislinškog ideologa crnogorskog etničkog pitanja“ 21. jula na Jutjub kanalu KCNS

15/07/2020

Predavanje Ognjena Karanovića na temu „Sekula Drljević – od srpskog rodoljuba do kvislinškog ideologa crnogorskog etničkog pitanja“ možete pogledati 21. jula u 18 časova na našem Jutjub kanalu.

Sekula Drljević bio je crnogorski pravnik i političar. Bio je ministar pravde (1909-1910) i ministar finansija (1912-1913) u Kraljevini Crnoj Gori. Njegova potonja javna delatnost obeležena je postepenom političkom i ideološkom transformacijom, od početnog zagovaranja državnog i narodnog ujedinjenja, preko zalaganja za federalizaciju države, do otvorenog zagovaranja separatističke politike. Tokom Drugog svetskog rata sarađivao je sa italijanskim okupacionim vlastima u Crnoj Gori, a potom i sa ustaškim režimom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Kao jedan od prvih ideologa crnogorskog etničkog nacionalizma zastupao je tezu o dinarskom poreklu Crnogoraca i njihovoj potpunoj različitosti ne samo u odnosu na Srbe, već i na Slovene uopšte. Tim povodom se otvoreno pozivao na stavove nacističkog ideologa Alfreda Rozenberga. Osmislio je i poseban crnogorski oblik religijskog nacionalizma, koji je nazvao crnogoroslavlje, tvrdeći da se to crnogorsko pravoslavlje suštinski razlikuje ne samo od srpskog pravoslavlja, već i od pravoslavlja uopšte.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja