Предавање Огњена Карановића на тему „Секула Дрљевић – од српског родољуба до квислиншког идеолога црногорског етничког питања“ 21. јула на Jутјуб каналу КЦНС

15/07/2020

Предавање Огњена Карановића на тему „Секула Дрљевић – од српског родољуба до квислиншког идеолога црногорског етничког питања“ можете погледати 21. јула у 18 часова на нашем Јутјуб каналу.

Секула Дрљевић био је црногорски правник и политичар. Био је министар правде (1909-1910) и министар финансија (1912-1913) у Краљевини Црној Гори. Његова потоња јавна делатност обележена је постепеном политичком и идеолошком трансформацијом, од почетног заговарања државног и народног уједињења, преко залагања за федерализацију државе, до отвореног заговарања сепаратистичке политике. Током Другог светског рата сарађивао је са италијанским окупационим властима у Црној Гори, а потом и са усташким режимом у Независној Држави Хрватској. Као један од првих идеолога црногорског етничког национализма заступао је тезу о динарском пореклу Црногораца и њиховој потпуној различитости не само у односу на Србе, већ и на Словене уопште. Тим поводом се отворено позивао на ставове нацистичког идеолога Алфреда Розенберга. Осмислио је и посебан црногорски облик религијског национализма, који је назвао црногорославље, тврдећи да се то црногорско православље суштински разликује не само од српског православља, већ и од православља уопште.

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања