Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću: Knjaz Danilo – kroz pohare i pobede“ možete pogledati na Jutjub kanalu KCNS

02/07/2020

Predavanje Danila Koprivice na temu „Suočavanje sa prošlošću: Knjaz Danilo – kroz pohare i pobede“ (02.07.2020.) može se pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Četrdeset sedma “Zelena debata” je deveta sesija serijala „Suočavanje sa prošlošću“. Posvećena je svedočanstvu iz uzbudljive istorije nastanka moderne Crne Gore. Predavač nas kroz istorijski kaleidoskop velikih vojnih i diplomatskih pobeda ali i bratoubilačkih plemenskih stradanja podsetio kako smo lako dizali ruku jedni na druge i kako nam je, neretko, nedostajalo čojstva.

Eros i tanatos knjaza Danila Prvog Petrovića Njegoša, gospodara Crne Gore, odredili su crnogorsku istoriju i njegovu ličnu sudbinu. Pobednik na Grahovcu i na međunarodnom diplomatskom planu, po mnogo čemu modernizator crnogorskog društva, ipak će za značajan deo građana Crne Gore zauvek ostati samo tiranin.

Predavač je na zanimljiv način dočarao kako je gospodareva ljubav prema jednoj bogatoj Srpkinji uticala na modernizaciju svetovne države i kako su ga mladalačka pohlepa i pohota i vladalačka sujeta naposletku koštali života.

Budućnost je tako neizvesna da je često precenjena. Učimo se čitanju znakova kraj istorijskog puta. Ništa se ne dešava bez prošlosti.

Ostavi komentar

Vaš komentar će biti proveren pre objavljivanja