77. годишњица Новосадске рације

15/01/2019

ПРОГРАМ

 

 21. јануар Ликовни салон

12:00 – Изложба Сећање на др Игњата Павласа

Изложба посвећена Игњату Павласу – српском адвокату, културном и политичком раднику, који је играо значајну улогу током припрема за присаједињење Војводине Краљевини Србији. Више недеља пре краха Аустроугарске у његовој канцеларији окупљали су се српски интелектуалци и договарали се о акцијама које предстоје. У Српском народном одбору, привременом органу власти, заузимао је место потпредседника, док је Јаша Томић био председник. Као делегат Српског народног одбора ишао је у Београд, тражећи да српска војска што пре уђе у Нови Сад. Након што је 9. новембра српска војска ушла у град, Павлас их је први дочекао, а касније је са балкона старе зграде Матице српске на главном тргу држао говор. Као посланик председавао је 25. новембра 1918. Великом народном скупштином у Новом Саду на којој је проглашено отцепљење од Угарске и присаједињење Краљевини Србији. Велики народни савет га је 27. новембра изабрао за народног повереника за унутрашње послове.  Игњат Павлас убијен је заједно са супругом Олгом 23. јануара 1942. у рацији мађарских фашиста у Новом Саду, а тела су им бачена под лед у Дунав.

 

 22. јануар Трибина младих

 

12:00 – Отварање изложбе Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења

 

„… Променада кроз радове сестре Марије је чудесан доживљај. Она сама посећује места страшног страдалништва и претаче их у рајску поетику кроз иконичан изобраз древног коптско-јерменско-грузијског псеудоинфантилног стила и илустративно „наивног“ приступа… Шетајући кроз њене пејзаже не можемо а да се не запитамо да ли су та места ужаса преображен свет из рајске перспективе: „Топола ужаса“ постаје „Топола мира“, „Хумка“ постаје ризница благодати, „Јасен“ постаје рајска башта… Монахиња Марија прозире много дубље од самог опажаја, саме ликовне визуелности; суштински претвара „воду у вино“, транспонује један наратив на бајколик начин у поруку рајске и божанске вечности…“ (Алексеј Д. Ђермановић)

 

 23. јануар – Кеј жртава рације, Културни центар Новог Сада

 

12:00 Плато испред скулптуре „Породица“, Кеј жртава рације – Обележавање 77. годишњице Новосадске рације

13: 45 Помен жртвама новосадске Рације код спомен-плоче на новосадској плажи Штранд

18:00 Велика сала Културног центра Новог Сада, Пројекција филма „Споменик“ Мике Антића и документарног филма „Деца бесмртности“ Православне епархије Бачке

 

24. јануар – Трибина младих

 

11:00 Радионица Догодило се, али не теби – како је Дина запамтила дане Новосадске рације

Аутор и водитељ радионице: Гордана Тодорић

 

22 – 25.01. Ликовни салон / Трибина младих

 

12:00 – Стручно вођење кроз изложбе приређено за новосадске средњошколце

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања