Одржана трибина „Литије у Црној Гори – обнова заветног наратива“

26/02/2020

Tрибина „Литије у Црној Гори – обнова заветног наратива“ одржана је у среду 26. фебруара у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада. Аутор и предавач био је Милован Балабан, историчар.

Балабан је предавање почео цитирањем спева „Лажни цар Шћепан Мали“ који је написао владика Петар Други Петровић Његош, а затим је рекао да су литије у Црној Гори протест против неправедног и дискриминаторског закона. Оне су резултат и дуготрајног потискивања духовне парадигме на којој је настала, егзистирала и као држава се уобличила Црна Гора.

    Отуда су оне резултат и манифестације дуго потискиваног духа и модела размишљања који је у темељима Црне Горе и њеног народа, без обзира на то да ли се он данас официјелно изјашњава као српски или црногорски.

– Данашњи феномен литија је заиста превазишао све. Нико ово није очекивао. Ни Запад, ни Исток, ни власт у Црној Гори, а ни свештенство. Верујем да ово није очекивао ни народ. Ово је просто превазишло све. Резултат је дуготрајног присилног уплива страног утицаја, менталитета и наратива – рекао је Балабан.

Предавач је подсетио да се око 29% људи у Црној Гори изјашњавају као Срби, половина њих кажу да говоре српским језиком, мада је 2017. године уведен црногорски језик, и да се  60% народа осећају као припадници Српске православне цркве.

-Дакле, сви који се изјашњавају као Црногорци и као Срби, практично припадају Српској православној цркви. Први пут, после толико подела, имамо уједињене Црногорце и Србе. Јер све што је долазило последњих 20 година (независност ЦГ, увођење црногорског језика, признавање Косова) је на несрећан начин делило тај народ у Црној Гори. Литије су ход ка Обећаној земљи – рекао је Балабан.

Због тог историјског наслеђа, по мишљењу Балабана, ко год покуша да раздвоји српско и црногорско, тај прави поделе. Данас има Црногораца који уопште неће да буду Срби, али има и оних који кажу да имају српске корене. Има тамо и чистих Срба који кажу да нису Црногорци. Како то све спојити?

– Политика је показала да нема решења за то, а литије су показале да постоји решење. Црногорски идентитет је слојевит, не може се раздвајати. Он је и црногорски и српски, с тим што је у свом темељу српски, заветни светосавски и косовски – казао је аутор трибине.

На крају, Балабан је додао да су литије велики феномен, кретање ка саборности, ка сабрању. Оне на достојанственом нивоу оправдавају своју сврху, а завршиће се када буде повучен спорни Закон о слободи вероисповести.

 

 

 

 

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања