51. ФИЛМ 2022

02/03/2022

АКТУЕЛНОСТИ СВЕТСКЕ КИНЕМАТОГРАФИЈЕ

51. ТРАДИЦИОНАЛНА РЕВИЈА ФИЛМОВА ПОВОДОМ ФЕСТ-А

 

Културни центар Новог Сада у сарадњи с MegaCom Film-ом, Five Stars-ом, Центар филмом, Taramount-ом, Cinefest-ом, Blitz Film-ом, Fame Solutions-ом организује 51. по реду манифестацију ФИЛМ у периоду од 3. до 13. марта у Великој сали Културног центра Новог Сада, најављено је данас на конференцији за новинаре. Комплетан програм можете погледати овде

Како је рекао уредник филмског програма Ђорђе Каћански, пројекције актуелних остварења светске кинематографије поводом ФЕСТ-а се традиционално успешно годинама реализују у Културном центра Новог Сада у сарадњи с агилним филмским дистрибутерима и другим компетентним актерима кинематографије, уз публицитет, медијску рецепцију примерену приказаним филмовима. Због информативног и културолошког значаја, манифестација је деценијама један од најзначајнијих догађаја у културном животу града.

Селекција филмова се углавном оријентише на промовисање уметнички највреднијих и актуелних филмова који се приказују на ФЕСТ-у, а по потреби има сопствени upgrade. Избор филмова уређује филмска редакција Културног центра Новог Сада у сарадњи с реномираним актерима и филмским радницима из свих сегмената кинематографије. На тај начин Новосађани имају прилику да благовремено спознају актуелности светске кинематографије, чему добрано доприноси близина и медијска инфлуенција Фестивала и краткотрајна доступност филмовима који можда неће бити откупљени за уобичајени период биоскопске експлоатације у Србији.
„Ове године избор фимова је репрезентативан у сваком погледу. Највише пажње привлаче филмови добитници највиших награда фестивала у Кану, Берлину, Венецији, Сан Себастијану, Карловим Варима, Москви, Сао Паолу, Пекингу, Торонту, поједини кандидати за Оскара 2022 и други. Њихови аутори су култни редитељи данашњице Ryusuke Hamaguchi, Dario Argento, Kenneth Branagh, Nanni Moretti, Pedro Almodóvar, Julia Ducournau, Audrey Diwan, Leos Carax, Bille August, Горан Радовановић, Maggie Gyllenhaal, Asghar Farhadi, али и други који „обећавају“, као и реномирани креативни уметници који непосредно учествују у стварању уметности света покретних звучних слика”, додаје Каћански.

 

 

Остави коментар

Ваш коментар ће бити проверен пре објављивања